Магазин

Када је право време да "раскитимо" јелку

Свако године после новогодишњих празника остаје питање - а када се склања јелка? И за ово у народу постоје одређена веровања и традиције које ће ову дилему решити.
Када је право време да "раскитимо" јелку© freepik/freepik

Свако бира када ће своју јелку китити - некога новогодишња еуфорија "ухвати" још у новембру, док је неки манично ките 31. децембра за пола сата до поноћи. И иако је често кићење јелке повод за несугласице (када треба да се кити, ко ће је китити и где ће стајати), још је више несугласица на тему када је право време да се она раскити.

У Америци, прави фанатици новогодишњих и божићних празника почињу са украшавањем куће одмах након "Хелоуина" (Ноћ вештица), мењајући изрезане тикве и шишмише мотивима ирваса и пахуља, а саму јелку склањају тек на пролеће. И то је донекле у реду, будући да новогодишњи дух и окићен дом заиста могу да допринесу бољем расположењу и срећи. А постоје и они други, који једва чекају да раските јелку и склоне сав неред и воде се логиком да се она склања чим се отворе сви поклони, дакле већ првог јануара.

Ако сте од оних који у свом дому за новогодишње празнике имају природну јелку без бусена, треба је склонити пре но што се осуши - експерти тврде да је животни век праве, природне јелке приближно пет недеља пре него што крене да се осипа и постане потенцијално опасна у додиру са лампицама које светле и производе топлоту. За што дужи век овакве јелке, треба регуларно да јој мењате воду и додатно свакодневно прскате гранчице - ипак, њен максимум при таквој нези и пажњи опет је приближно исти, тек за недељу дужи.

Уколико сте се пак определили за јелку са бусеном, што је одличан избор уколико имате двориште у које ћете је засадити, испратите да земља у којој се она налази док је у кући, буде влажна, а сама јелка што даље од извора топлоте попут радијатора и клима.

Најзахвалнија за одржавање и најдугорочнија опција међу свим јелкама јесте вештачка јелка - са њом нема дилеме да ли ће трајати пет или шест недеља, осим недоумице - када треба да је склонимо?

За оне који се воде религиозним схватањима, одговор на ово питање лежи у црквеним традицијама. На пример, сагласно католицизму, јелка би требало у дому да стоји све до 7. јануара, будући да 12 дана од католичког Божића пада управо на Богојављање, 6. јануара, када су три чаробњака посетила Исуса. Одмах након тога, време је да се новогодишња јелка и сви украси по кући расклоне, до наредне године. У православљу, ти датуми се померају за разлику у календарима, те је право време да се раскити јелка 19. јануар.

image