Магазин

"И Оскар иде..."- објављене номинације за престижну филмску награду

Највише номинација добили су филмови "Све у исто време" - чак 11, а следе га "Духови острва" и "Све је тихо на западном фронту" са по девет. Да ли ће ове године награде добити рекламирана остварења и блокбастери попут фима "Фабелманови" или они које годинама нисмо виђали на филмском платну, попут номинованог глумца Брендана Фрејзера
"И Оскар иде..."- објављене номинације за престижну филмску наградуGetty © Kevin Winter

Дугочекиване номинације, за награду "Оскар" 2023. године, које су биле тема нагађања многих медија у протеклом периоду, посебно након доделе "Златног глобуса" и "Награде по избору критичара", објавили су глумци Риз Ахмед и Алисон Вилијамс.

У категорији за најбољи филм номиновани су - "Све је тихо на западном фронту" ,"Аватар- пут воде", "Елвис", "Фабелманови", "Тар", "Топ ган: Маверик", "Све у исто време". 

За најбоље мушке главне улоге номиновани су, између осталог Остин Батлер, за улогу Елвиса у истоименом филму. Потсећамо да је Елвисова покојна ћерка, Лиза Мари Присли, била одушевљена начином на који је овај глумац дочарао лик њеног оца. Као фаворити многих медија на овој листи су и Колин Фарел за улогу у филму "Духови острва", као и Брендан Фрејзер који је за улогу у филму "Кит", добио филмску "Награду по избору критичара".

Када су у питању жене у главним улогама, номинована Кејт Бланшет за улогу у филму "Тар", већ је добила награду критике, као и "Златни глобус", па многи предвиђају да јој се смеши и "Оскар" ове године. Поред ње, а између осталих, номинована је и Мишел Вилијамс за улогу Спилбергове мајке у филму "Фабелманови".

У категорији оригинални сценарио поред "Фабелманових", номиновани су и сценарио за филм "Тар", "Троугао туге" и "Духови острва".

Оскара за најбоље визуалне ефекте добиће, између осталих, неки од следећих филмова "Аватар-пут воде", "Бетмен", "Црни пантер - Ваканда заувек" "Све је тихо на западном фронту" или "Топ ган: Маверик".

Додела награде "Оскар" биће одржана 95. пут, 13. марта у Лос Анђелесу, САД.

image