Магазин

Токсична продуктивност - постављање нереалних циљева и превише посла

Посао нам више не причињава задовољство, радне задатке и службени лаптоп носимо кући "само још мало да порадимо", викенди престају да буду дани за одмор јер нас гризе савест што нисмо све завршили. Како да уочимо да смо постали жртве токсичне продуктивности и како да се "ишчупамо" из њених окова?
Токсична продуктивност - постављање нереалних циљева и превише посла© freepik/Drazen Zigic

Када бисмо најпростије морали да објаснимо термин токсична продуктивност, рекли бисмо да је то продуктивност на уштрб себе и свог психичког здравља, а под тиме се могу подразумевати регуларно остајање на послу после радног времена, викенди које проводимо за рачунаром, одмори на које носимо лаптоп да бисмо могли присуствовати пословним састанцима, као и бесконачне "ту - ду" (енгл. to-do list -списак задазака и обавеза) листе које себи састављамо. Токсична продуктивност нас тера да себи постављамо превисоке стандарде, узимамо на себе више него што можемо да постигнемо, а када циљеве не испунимо, уђемо у фазу "самокажњавања" и критиковања себе за сваку паузу коју смо направили или одмор који смо узели.

Савремена култура, у неким компанијама и корпоративна, диктира нова правила рада, која подразумевају то да бити добар радник више није довољно добро - треба бити изузетан и најбољи од свих. Ову тенденцију додатно "хране" и велика конкурентност на тржишту, нови, флексибилни облици рада који омогућавају ангажовање стручњака из било које тачке света, али и трка за остваривање финансијских резултата ка којима свака компанија тежи.

Поред тога, савремено доба и друштвене мреже донеле су феномен звани "супермен" - на Инстаграму и другим платформама неретко се сусрећемо са објавама људи који (рекло би се) све стижу: успешни су, запослени у фирми и упоредо имају свој приватни бизнис, зарађују пуно новца, кућа им је увек сређена, кувају, тренирају, стижу да посећују разне конференције и да раде на себи. И када видимо овакве објаве, у нашим главама формира се следећа мисао: "Сви пуно раде, теже ка томе да буду бољи и успева им. Значи, тако треба да поступим и ја". А ако не ускочимо у тај воз продуктивности и савршености, у нама може да се пробуди "синдром варалице": "Нисам тако добар као они, и ово што сам постигао сам постигао случајно".

Постоји ли начин да проверимо да ли смо упали у зачарани круг токсичне продуктивности? Постоји - помоћу једноставне листе за проверу:

  • Регуларно остајање на послу прековремено
  • Непрестано размишљање о послу, о томе шта још треба да се заврши и који позив да се обави
  • Хроничан осећај умора и истрошености
  • Недостатак мотивације и пад самопоуздања
  • Осећај кривице када се направи пауза или узме годишњи одмор
  • Настојање да се пред менаџментом покажу што бољи резултати

Све ово указује на то да смо упали у токсичну продуктивност.

Токсична продуктивност води право у сагоревање, а сагоревање даље ка хроничном умору, јер да бисмо били продуктивни, наш мозак треба и да одмара. Треба да се "ресетује" и не мисли на посао.

Како можемо себи помоћи ако видимо да смо упали у токсичну продуктивност?

  • Основне потребе попут времена за ручак или вечеру, слободно време и одмор не треба да жртвујемо зарад новца
  • Да престанемо себе да упоређујемо са другима, и сопствени успех меримо у односу на туђи
  • Тако популаран "рад на себи" требало би да прилагодимо нашим потребама: не морамо сви учити три страна језика, читати књиге из популарне психологије и ићи на семинаре о постављању граница. Треба да пронађемо оно што нам годи, а не оно што ради већина
  • Да пронађемо време за физичку активност, било да је у питању шетња у природи или тренинг
  • Негујемо наше вредности и похвалимо себе за све успехе с времена на време, чисто да не

image
VV inauguration
banner