Магазин

Слаткиши ипак не поправљају расположење - Лекари објаснили прави утицај слаткиша на организам

Како слатко заиста утиче на наше расположење, да ли популарно "лечење" лошег расположења слаткишима заиста има ефекта и чиме можемо заменити куповне слаткише (а да није јабука)?
Слаткиши ипак не поправљају расположење - Лекари објаснили прави утицај слаткиша на организам© freepik/master1305

Када нисмо расположени, када смо тужни или нервозни, некако по аутоматизму нам се једе нешто слатко. "Поједи сладолед или крофну, биће ти лакше" - сигурно сте то макар једном у животу чули да вам неко каже. Али, то је велика грешка, будући да слаткиши којима "гасимо" тугу и лоше расположење имају управо супротан ефекат, и могу изазвати погоршање стања, па чак и озбиљну депресију.

Гојење проузроковано слаткишима доводи до упале масног ткива, које је испраћено лучењем велике количине противупалних супстанци у организму - простагландина, наводи доктор медицинских наука, ендокринолог Зухра Павлова, наглашавајући да управо простагландини блокирају "хормон среће" серотонин, који је одговоран за добро расположење. Значи - сама природа нам онемогућава да осетимо радост и задовољство.

Узрок гојења није само у слаткишима, већ и у брзој храни, али и мајонезу и свој осталој масној храни. Ипак, у друштву су слаткиши познати као "чаробна пилула"  за лоше расположење, која нажалост, доводи до тога да се расположење све више и више погоршава, поготово ако почне да расте и телесна тежина, што изазива додатно незадовољство . Оно што је важно напоменути, а што сви често заборавимо, јесте да лечење последица не даје дугорочне, а ни очекиване резултате и да акценат треба ставити на лечење узрока, тако је и у случају преједања слаткишима зарад бољег расположења боље истражити шта је узрок и посветити се његовом отклањању.

Страх и трепет сваког детета, јабука, ни крива ни дужна постала је најневољеније воће икада, а све због чувене реченице сваке мајке икада "Ако ти се једе слатко, узми јабуку". Ипак, јабука није једино слатко што можемо спремити себи, или нашој деци, како би се засладили.

Постоји много "здравих" замена за куповне слаткише који су пуни не само шећера, већ и вештачких арома, заслађивача и конзерванса, и који нашем организму наносе више штете него користи - и овде није реч само о "хормону среће". Зато вам доносимо један здрав и укусан рецепт за домаће "Медено срце" које ће бити далеко здравији, а сигурно и укуснији слаткиш, и који неће изазвати контра ефекат када је у питању расположење.

image