Магазин

Зашто увек изгледамо лепше у огледалу, него на фотографијама

Посматрате свој "селфи" у неверици, разочарани. А затим правите још један. И још један. Након прављења десетак из различитих углова, одустајете, огорчени. Не брините, ово се не дешава само вама. Свако је барем једном помислио да на ''селфијима'' или групним фотографијама изгледа као потпуно друга особа. Незадовољство након упоређивања сопственог одраза у огледалу и на фотографији, je популаран проблем данашњице. Постоји више објашњења за овај феномен.
Зашто увек изгледамо лепше у огледалу, него на фотографијама© Pexels/Lisa Fotios

Након дотеривања за вечерњи излазак (или просто желите да забележите важан тренутак), додатна доза самопоуздања буди жељу за фотографисањем. Међутим, ни један селфи не делује ''исправно''. Проверавањем у огледалу се уверавамо да је све у реду и да изгледамо добро, али камера бележи наш портет на потпуно другачији начин. У већини случајева настаје велико незадовољство, које временом може утицати на самопоуздање. А многи због овога избегавају фотографисање и немају на овај начин забележене успомене.

За савремени феномен овог типа постоји неколико научно доказаних објашњења. Први је везан за навику. Сваки човек је навикао на своје (обрнуто) лице у огледалу. Због тога посматрање сопственог лика на фотографији (који је заправо реалан приказ) може проузроковати нелагоду и чак деловати гротескно, јер се не подудара са особом у огледалу са којом се свакодневно ''сусрећемо''.

Одраз у огледалу није истинит приказ нашег лика, јер сви око нас виде обрнуту слику. Да ли то онда значи да уживо изгледамо исто као на неком чудном селфију или групној фотографији за коју нисмо били спремни и која нам с никако не допада?

Постоји једна олакшавајућа околност: позиција камере игра велику улогу када је у питању деформација фотографије/портрета. Није у питању само оштрина слике и детаља, већ врста објектива камере, као и физичка дистанца од њега. Помоћу два селфија, свако може направити кратак тест и уверити се да је боље бити што више одвојен од објектива камере.

Први селфи може бити ''класичан'', када је камера близу лица, а за други је потребно испружити руку што даље од тела и фотографисати се. Упоређивањем обе фотографије се може уочити велика разлика. На првој ће црте лица деловати диспропорционално, док на другој имају бољу сразмеру, због чега лице делује ''лепше''.

Још један важан разлог, који многи често занемаре, је осветљење, које може поптуно да преобликује физиономију на непожељан начин, чак и када је камера веома квалитетна. Такође, многи су навикли на светло изнад или око огледала у дому, па посматрање лица под другачијим извором светла може деловати неприродно. Добро је истражити како сенке и светло утичу на људски лик и применити научена правила за све фотографије у будућности.

Најважније је пронаћи добру позадину, светло и познавати своје ''добре стране и углове''. Данас постоји велики притисак за показивање ''најбољег лица'', односно притисак да будемо лепи, али лоше фотографије ретко имају везе са нашом природном лепотом и изгледом. Најбоље је бити опуштен пред камером, бити природан и уживати у датом моменту - природан осмех је увек најбољи. Ако вам је важно, можете применити претходно наведена објашњења и савета за добијање задовољавајућих резултата.  

image