Магазин

Доктори су објаснили зашто мушкарци теже подносе прехладу од жена

Да ли су вам познати вицеви о мушкарцу који са температуром од 36,7, лежи исцрпљен у кревету и "растаје се од живота"? Доктори (и жене) су одавно приметили да мушкарци имају тенденцију да се више жале на прехладу од жена. Овај феномен чак има и име: "мушки грип". Или можда ово ипак није виц? Доктори су објаснили зашто мушкарци теже подносе прехладу од жена и навели три могућа разлога.
Доктори су објаснили зашто мушкарци теже подносе прехладу од жена© pexels/cottonbro studio

Еволуција је "приштедела" на мушком имунитету

Мушкарцима који имају прехладу са благо повећаном температуром, је стварно теже него женама, они заиста више пате и теже подносе прехладу, каже доктор Марк Гаџијан, за портал РБК. Он ово објашњава "еволуционом штедњом". Према теорији коју је изнела група научника са Универзитета у Кембриџу, еволуција је "штедела", односно ограничила јачину имуног система мушкараца, рекао је Гаџијан.

"Разлог за "штедњу" на имунитету је тежња мушкараца ка ризику. Они су хиљадама година гинули у лову и рату и нису се посебно трудили да у миру доживе старост. Можда еволуција није наградила мушкарце јаким имунитетом јер нема смисла штитити оне који стално ризикују своје животе," сматра доктор.

Мушкарци мање брину о свом здрављу

Такође, према речима лекара, још један разлог за теже подношење прехладе може бити и чињеница да су мушкарци много мање воде рачуна сопственом здрављу и хигијени. Поред еволуитивних и физиолошких разлога, ово може додатно допринети тежем току болести.

"Према статистикама, мушкарци помоћ траже касније. То може довести до компликација током болести. Мушки имуни систем даје јачи имуни одговор, односно ангажује више имуних ћелија да се боре против вируса. Због тога је бол код мушкараца израженији."  

Биолошке разлике 

За претходну теорију, доктор Марк Гаџијан не тврди да је апсолутна истина, међутим, током истраживања се показало да ћелије имуног система мушкараца и жена различито реагују на вирусе. Када се ради о прехлади, овде пол може имати утицај на ток болести, сматра и доктор Ким Темплетон, са Универзитске болнице у Канзасу, која је спровела опсежна истраживања о утицају полних разлика на здравље.

"Женски полни хормон естроген успорава брзину размножавања вируса", каже Темплтон. Ово може умањити симптоме а вирус грипа се можда неће тако брзо ширити код жена управо због естрогена и начина на који женско тело реагује на њега. Додатно, део мозга који контролише телесну температуру код мушкараца је већи због тестостерона. То код њих може довести до веће грознице у односу на жене.

image