Магазин

Човек који је спасао животиње од рата

Да српска пословица "Када деца нису бесна, кућа није тесна" може да се примени на све и у свим ситуацијама потврђује и дирљива прича о васиљевском рехабилитационом центру за животиње, који је своја врата отворио свима - и животињама које су се нашле у незавидној ситуацији, и људима којима је потребан одмор од напете свакодневнице. А где ћеш бољи одмор од оног у друштву четвороножних пријатеља?
Човек који је спасао животиње од рата© Ruptly

Становник града Васиљевке у Запорожској области, Александар Пилишенко, који је последњих 20 година свог живота посветио дивљим животињама, са почетком војне операције, отворио је врата свог рехабилитационог центра и осталим припадницима животињског царства и под своје окриље примио све којима је помоћ потребна - од паса који су стицајем несрећних околности завршили на улицама, па све до морских прасића. Домаћин је био љубазан да новинарску екипу наше агенције "Раптли" упозна са станарима његовог центра и исприча о појединостима које се тичу њихове неге.

Тренутно се у рехабилитационом центру, који је изворно био намењен искључиво дивљим (великим) животињама налази преко педесет јединки различитих врста: од великих дивљих мачака ту су лавови, тигрови, леопарди, пуме, каракали и сервали, а има и медведа, ракуна и бодљикавих прасића. Иако доста дивљи, "домаћини" овог центра са задовољством су примили и друге врсте, будући да у тешкој ситуацији нико није поштеђен, па им друштво праве и многе врсте паса, па чак и егзотичних животиња.

Одмор од реалности у друштву животиња

Од почетка војне операције, власник овог зоо парка одлучио је и да свим посетиоцима омогући слободан улаз на територију центра, да би људи, како каже"могли да скрену пажњу са проблема". "Са једне стране, новац од улазница био је један вид финансирања, док са друге стране, сматрам да је исправно да у тешким временима будем отворен за све, како би и они који нису у могућности да издвоје новчана средства, имали могућност да дођу и једноставно се одморе од доста напете реалности коју живот данас са собом носи", наводи Александар, и додаје да је издржавање толиког броја животиња на рачун сопствених средстава изузетно копликовано и захтевно, будући да оне дневно поједу чак преко 300 килограма меса.

Како се центар у једном моменту нашао у потпуној изолацији a залиха хране било само за 7 дана, животиње су  данима гладовале, међутим, према Александровим речима, ситуација је сада стабилизована - сви становници овог необичног зоо парка су се у потпуности опоравили и навикли на нове животне околности: власнику у одржавању центра и прехрани животиња, финансијски помажу мецене и љубитељи животиња, који свакодневно прате њихов живот преко друштвених мрежа, а успостављен је и нови систем сарадње са добављачима меса и сламе. Ипак, како и сам Александар наводи, у овај центар свакодневно пристижу и нова "гладна уста" те је подршка и даље добродошла, без обзира на стабилну ситуацију.

image