Магазин

Навике које нарушавају ваш сексуални живот

Испуњен сексуални живот може побољшати ваше опште благостање, један је од најважнијих фактора у срећном и здравом браку, а може чак смањити ризик од развоја одређених болести. Истраживања су показала да постоји неколико лоших навика које могу довести до пада либида, еректилне дисфункције и импотенције.
Навике које нарушавају ваш сексуални живот© pixabay/StockSnap

Добар сексуални живот се не дешава сам од себе или магијом, на њему се такође мора радити, а пре свега водити здравији начин живота. Према истраживању из 2020. године, нездрав начин живота узрок је многих сексуалних поремећаја и дисфункција. Према писању сајта "ВебМД", ово су најчешће грешке које доводе до сексуалних проблема:

1. Лоша исхрана

Уколико сте зависник од брзе хране, једете много рафинисаних угљених хидрата, једноставних шећера, засићених и транс масти, можете успорити проток крви и утицати и на свој сексуални живот. Избаците "фастфуд" и једите пуно воћа, поврћа и биљних протеина (орашасти плодови, пасуљ и тофу).

2. Једете претерано слану храну

Када је слана храна редован део ваше исхране, већа је вероватноћа да ћете имати висок крвни притисак, што може смањити либидо. Избегавајте унапред упаковану храну, која често садржи пуно натријума, и пазите колико додајете соли већ скуваном јелу за столом. Уместо тога, појачајте укус храни зачинским биљем и зачинима.

3. Под стресом сте

Стално напрезање и брига вас исцрпљују - свуда. Када преплавите своје тело хормонима стреса током дужег временског периода, то вам нарушава здравље и такође смањује жељу за сексом. Покушајте да схватите шта вас оптерећује како бисте могли да размислите о најбољим начинима да се носите са тим. Такође је добра идеја да одвојите време за редовно ослобађање од стреса - шетњу парком, час јоге или смех омиљеној комедији.

4. Не волите своје тело

Поруке које говорите себи или које вам други људи говоре о вашем телу, утичу на ваше самопоуздање. Када су те поруке негативне, ваша слика о себи се урушава, па тако и ваш сексуални нагон. Водите рачуна о себи и проводите време са људима због којих се осећате добро.

5. Превише пијете

Једна чаша вина или пива може вам помоћи да се опустите, али пиће може покварити сексуални однос. Пијте умерено - не више од једног пића дневно за жене и два за мушкарце.

6. Не водите рачуна о обиму свог струка

Да ли ваша вага ових дана показује већи број него иначе? Скидање неколико килограма могло би да побољша ваш учинак у спаваћој соби - посебно ако сте мушкарац. Једно истраживање је показало да мушкарци са струком преко 90 цм имају већу вероватноћу да имају еректилну дисфункцију од оних са витком линијом.

7. Пушите цигарете

Дуга је листа начина на које пушење штети вашем здрављу, а смањење сексуалне жеље је међу њима. Хемикалије у дувану могу пореметити проток крви, што може изазвати сексуалне проблеме, посебно код мушкараца. Разговарајте са својим доктором о томе како можете да се ослободите ове навике.

image
VV inauguration
banner