Магазин

Шест намирница које ће вас држати ситим током поста

Исхрана током поста може бити изазовна због одрицања од многих намирница на које смо навикли у свакодневној исхрани, а оно што је важно како не бисмо нарушили метаболизам, сачували снагу и здравље, јесте замена уобичајених намирница њиховим посним супститутима.
Шест намирница које ће вас држати ситим током поста© canva/kerdkanno

Током Великог поста велики број верника намирнице животињског порекла у својој свакодневној исхрани замењују оним биљног порекла, па тако поврће и воће, али и житарице и риба сачињавају свакодневну трпезу. Како је балканска кухиња често и синоним за разне месне специјалитете и гурманлуке, остаје питање како да не прегладнимо хранећи се искључиво посном храном и које намирнице користити за прављење нутритивно богатих оброка?

Хељда - "суперхрана" која брзо засити и чува здравље

Једна од најбољих намирница за исхрану током поста јесте хељда, коју називају и суперхраном, будући да је богата витаминима Б1, Б2 и Б6, као и минералима. Хељда је и одличан извор фолне киселине, гвожђа, калијума и калцијума, а садржи и магнезијум, те се препоручује и у свакодневној исхрани особама са анемијом.

Осим свих благотворних дејстава на организама које има захваљујући својим здравим састојцима, хељда садржи и споре угљене хидрате, не повећава ниво шећера у крви, а брзо засити и пружа осећај ситости дуго времена. Хељда је одлична и за снижавање холестерола и регулацију система за варење, те ће пост имати не само духовни значај, већ ће побољшати и опште здравствено стање.

Сочиво - побољшава имунитет и смањује депресију

Друга сјајна намирница којој се може заменити месо јесте сочиво, које је богато лако усвојивим биљним протеином, као и многим корисним микроелементима попут гвожђа, калцијума, фосфора и јода и цинка. Сочиво се сматра и природним извором фолне киселине, а само једна порција оброка са сочивом довољна је за унос чак 90 процената препоручене дневне дозе. У сочиву се садрже и незасићене масне кислелине Омега-3, Омега-6, витамини групе Б и А, док су проклијале семенке богате и витамином Ц који побољшава имунитет.

Како би се хранљиве материје, а нарочито гвожђе усвајале, препорука нутрициониста јесте да се сочиво конзумира заједно са поврћем. Сочиво је и извор триптофана, аминокиселине која се у организму претварау хормон среће, серотонин па захваљујући томе помаже и у борби са депресијом и лошим расположењем.

Микробиље - за превенцију хроничних и онколошких обољења

Млади, јестиви усеви поврћа или зелениша, узјагани на традиционалан начин, који се убирају већ након неколико дана, када се на стабљикама појаве први листови, сјајна су замена за традиционално поврће на које смо навикли на трпези, а које се током поста посебно често налази у оброцима. Микробиље не само да је укусно, већ садржи и већу количину минерала и нутријената од "одрасле", зреле биљке, а богато је и микроелементима који су одлични за прревенцију хроничних и онколошких обољења.

Семенке лана и тикве - за боље расположење и уместо уобичајене ужине

Семена лана богата су витаминима и микроелементима, као и масним киселинама Омега-3, а поред ових корисних материја садрже и фитоестрогене лингане, који су познати као јаки антиоксиданси и помажу превенирање бројних обољења. Као и сочиво, и лан је добар у борби са депресијом - садржи алфа линоленску киселину која учествује у синтези серотонина. Због тога људи који у исхрани често употребљавају намирнице са ланом ређе пате од депресивних стања, а за најбоље усвајање корисних елемената овог благотворног семена довољно је да их самељете у блендеру.

Семена тикве сјајан су извор протеина, а само једна порција семенки довољна је за унос препоручене дневне дозе. Семена тикве одлична су у периоду између два оброка, те уколико случајно огладните можете их појести сирове, или пропржити или запећи у рерни, а једино што треба имати у виду јесте да приликом термичке обраде њихова благотворна својства бивају умањена. Занимљиво је да се од семена тикве може направити и "домаће" млеко - само убаците семенке у блендер и залијте их водом, а када се самељу добија се "млеко" које је сјајна замена за бадемово млеко које често користе особе на посебном режиму исхране или они који су нетолерантни на лактозу. Такође, будући да се у време поста не конзумира млеко и млечне прерађевине, ето сјајне алтернативе.

Ораси - афродизијак који "враћа у живот"

Богати биљним протеинима и влакнима, као и витаминима Б1, Ц и Б2, каротеном и кобалтом, ораси су још једна намирница која се са правом назива суперхраном, а у народу су познати и као снажан афродизијак. При регуларном уносу (и то не само током периода поста) свега 30 грама ораха побољшавају се памћење и расположење, а одлични су и за регулисање нивоа холестерола у крви. Уколико током поста осетите драстичан пад снаге али и расположења, ораси су сјајан лек који готово моментално "враћа у живот".

image