Магазин

"Аплицирање из беса" - ризичан тренд у послу који узима маха

Фрустрације које доживљавамо на послу свако од нас каналише на различите начине - једни једноставно прећуте и одлуче да није вредно нервирања, други у налету беса уђу у конфликт са колегама, а трећи одмах размишљају о давању отказа и крећу манично да аплицирају код других послодаваца. Да ли је овај тренд адекватан начин за решавање спорних ситуација на послу или постоји нека боља опција?
"Аплицирање из беса" - ризичан тренд у послу који узима маха© Canva / relif

"Аплицирање из беса" нови је тренд у пословном окружењу који долази са ТикТок-а: тежак дан на послу окидач је за инстинктивно тражење новог посла и аплицирање за позиције које иоле одговарају критеријумима. Након трендова попут "тихог одустајања" и "тихог запошљавања", све више запослених почело је своје незадовољство ситуацијом на послу да привидно решава конкурисањем на огласе за посао, иако то и није најрационалнији потез који могу повући.

"Аплицирање из беса" носи са собом реалне ризике

За оне којима је посао престао да причињава задовољство, а колектив почео да уноси немир и фрустрације, отворене позиције у другим компанијама могу се учинити доста примамљивим. Ипак, експерти из области људских ресурса наглашавају да је од великог значаја одлуку о промени радног места доносити "хладне главе", а исхитрене потезе попут "аплицирања из беса" оставити по страни.

Због чега "аплицирање из беса" може бити опасно? Не само да се у стресним околностима многе ствари доживљавају далеко горим него што оне заиста јесу, већ приликом "маничног" конкурисања за посао из вида се могу изгубити многи важни фактори, попут вредности које компанија гаји, културе која се негује у потенцијално новом колективу, удаљености између куће и посла и слично. Фокус често падне само на финансијски аспект и евентуално радно време.

"Пре неких две недеље на послу сам доживела велику неправду, а како то није био јединствен случај, решила сам да овога пута узмем ствар у руке. У налету беса, узела сам слободан дан и цео дан провела тражећи нове послове: радну биографију сам слала свима редом, чим би ми се на први поглед учинило да то може бити добра замена за постојећи посао", наводи Александра. "Наравно, чим сам се "охладила", схватила сам да би, од свега за шта сам се пријавила, тек један или два посла заправо ушли у ужи избор да нисам конкурисала импулсивно."

"Аплицирање из беса" није исто што и свесно и континуирано тражење бољег посла

"Аплицирање из беса" не би требало мешати са хроничним незадовољством на послу и тражењем алтернатива у складу са јасно дефинисаним критеријумима: зараде, врсте уговора, радног времена, бенефита из радног односа (попут флексибилних облика рада, приватног здравственог осигурања, организованих обука, тим-билдинга и слично), удаљености од места становања или броја дана плаћеног годишњег одмора. Сагледавањем ових аспеката и "стављањем на папир" свих плусева и минусева, стиче се јасна слика о томе какве могућности постоје на тржишту и да ли оне одговарају нашим захтевима и потребама. Такође, не треба занемарити ни вредности компаније и њену мисију и визију - неретко се дешава да баш ови фактори могу бити од пресудног значаја за компатибилност са новим послодавцем или останак у компанији.

Не би требало превидети чињеницу да је појединим људима једини покретач из зоне комфора када се нађу у "слепом цреву" - безизлазној ситуацији у којој су свесни да боље неће бити и да њихова каријера може напредовати тек када напусте компанију у којој раде. Ипак, у таквом случају одлука да се крене даље у потрагу за послом који ће пружити лични и каријерни раст није исхитрена, већ нешто што се дуго "кувало у њима".

Како одолети жељи за "аплицирањем из беса"

Пандемија Корона вируса дала нам је ветар у леђа за промену односа према послу, а слобода која је дошла са "локдауном" открила нам је до тада невиђене могућности - рад на даљину, флексибилније радно време и слично. Са том слободом дошао је и подстицај да ствари мењамо у ходу, да будемо флексибилнији, мање размишљамо о томе шта ће бити сутра и да ли смо донели праву одлуку, јер неизвесност у којој смо живели носила је са собом све осим сигурности. Ипак, у ситуацији када на послу пролазимо кроз нешто турбулентнији од уобичајеног период, "аплицирање из беса" има своје алтернативе:

Разговарајте са руководиоцем или послодавцем - предочите шта је то што чини да се осећате исфрустрирано, на који начин бисте волели да побољшате микроклиму у организационом делу или компанији и покушајте да дате времена да се ствари побољшају, пружите другу шансу и себи, али и послодавцу, нарочито уколико на тој позицији све остало добро функционише.

Јасно дефинишите своје приоритете - уколико ипак одлучите да напустите тренутно радно место, добро сагледајте шта је то што је за вас од пресудног значаја. Можда вам зарада и не игра толику улогу, колико је то рецимо рад на даљину - да можете проводити време у викендици уместо у стану. Или вам можда више одговара позиција на којој ћете радити по сменама, тако да имате више времена за себе, породицу и пријатеље.

"Исфилтрирајте" апликације за посао

Уместо да у налетима беса конкуришете на све огласе редом, фокусирајте се само на оне који заиста одговарају вашем профилу. Наравно, потрага за специфичним пословима који одговарају свим вашим критеријумима захтева више времена и останак на тренутној позицији можда и дуже него што бисте волели, али зато је ризик од поновног проживљавања исте, или сличне, ситуације далеко мањи.

image