Магазин

Међусловенски језик - језик који разумеју и Срби и Руси и Пољаци

Да ли сте знали да постоји језик који могу да разумеју сви Словени на свету? На друштвеној мрежи ТикТок недавно се појавио налог ИнтерСлавик на коме је сав садржај на међусловенском језику - језику који без икаквих потешкоћа разумеју припадници свих словенских народа. Да ли је међусловенски нови енглески?
Међусловенски језик - језик који разумеју и Срби и Руси и Пољаци© Youtube / Medžuslovjansky jezyk

У првом видео снимку објављеном на налогу InterSlavic, који је прегледало преко два милиона људи, момак који стоји иза овог налога објаснио је како је дошао на идеју да окупи све носиоце словенског језика:

"Видите, чуо сам да је овај језик разумљив приближно свим словенскојезичним људима без учења, али, да ли је тако заиста? Ја сам такође чуо различита мишљења од људи и они су говорили да не разумеју међусловенски језик, да разумеју један текст на међусловенском језику, али други текст не разумеју. Како је то могуће? Ја ћу у овој епизоди о томе говорити, из ког разлога међусловенски језик може бити неразумљив, шта је могуће урадити са тим проблемом и како су ти проблеми са разумевањем повезани са међусловенским речником. Добродошли!"

Међусловенски језик - језик који разумеју сви Словени

Међусловенски или пансловенски језик сматра се помоћним језиком који је заснован на старословенском и савременим језицима бивших словенских земаља, а настао је вештачки, захваљујући жељи и потребама словенских народа да разумеју једни друге без потешкоћа. Основу међусловенског језика чине опште за све словенске језике конструкције и поједностављена граматика са минималном количином изузетака из правила. Према подацима, на међусловенском језику говори готово 25 хиљада људи, од чега је највише носилаца окупљено на Фејсбуку (преко 18 хиљада), Дискорду (5700 људи), ВКонтакте (преко 2000 људи) и Телеграму (око 600 људи).

Без обзира на то што је након распада Југославије и Совјетског Савеза интересовање ка панславизму у Источној Европи било готово равно нули, нарочито у социо-политичким аспектима, глобализација и нова средства комуникација која је донела ера интернета и друштвених мрежа довели су до пораста интересовања ка међусловенском језику који је разумљив свим словенским народима.

Богат вокабулар међусловенског језика

Пре више од 15 година чешки професор информатике, Војтех Мерунка, и холандски лингвиста, Јан ван Стенберген, разрадили су нови језик, назвавши га међусловенским, а данас његов вокабулар чини приближно 20 хиљада речи. Захваљујући богатом вокабулару овај језик разумеју готово сви припадници словенских народа, било да су у питању Срби, Руси, Македонци или Бугари.

Један од коаутора међусловенског језика, Војтех Мерунка, на ТикТок налогу InterSlavic објаснио је како је језик настао: "Просто говорећи, ја сам модернизовао старословенски језик из 9. века до нивоа 21. века. Математички сам истраживао различите трансформације наших језика, како су из старословенског језика настали чешки, руски, пољски, хрватски, српски, бугарски, а то је и моја оригинална професија - ја сам доктор математичких и информатичких наука. Тим методама сам гледао различите трендове: наши језици су различити, али сви потичу из једне средине. Шта је онда то што може бити нови центар, нова средина?".

image