Магазин

Мрачна страна шведског стола: Шта крију од посетилаца запослени у ресторанима

Иако је већ деценијама омиљен међу милионима туриста, шведски сто у стварности крије многе мрачне тајне. Од неадекватног обележавања намирница, преко "рециклирања" оброка из дана у дан, па све до непоштовања основних мера хигијене - шта све скривају од нас запослени у ресторанима са шведским столом?
Мрачна страна шведског стола: Шта крију од посетилаца запослени у ресторанима© Canva / enginakyurt11

Готово сви ресторани у оквиру хотела и комплекса за одмор и разоноду у својој понуди имају оброке на бази шведског стола у којима свакодневно уживају туристи. Ипак, на друштвеној мрежи Редит у последње време све више и више запослених у ресторанима открива због чега би требало да будемо обазриви и по могућности избегавамо шведски сто.

Данас један оброк, сутра је то већ нешто друго

У ресторанима који у понуди имају шведски сто често долази до пренамене хране, па тако се остаци једног оброка готово увек искористе за припрему сутрашњег јела. У потврду томе су и две објаве које су поделили корисници Редита:

"Обично се добар део хране пренамени, на пример, рибље јело у понедељак може постати и рибља пита или рибља чорба у уторак. Неки ресторани ће бацити храну тек онда када се не може пренаменити", навео је корисник Terry Lo.

И корисник под именом filthy_lucre изнео је "прљав веш" у јавност: "Мој пријатељ који је радио на шведском столу ми је рекао да су од напола поједених комадића хлеба које су људи остављали на тањирима правили крутоне за салате".

Чоколадне фонтане извор бактерија

На око прелепе чоколадне фонтане које се често могу уочити у ресторанима са шведским столом у стварности могу представљати право легло бактерија премда гости неретко не могу одолети жељи да у њих умачу како храну, тако и прсте. Такође, не треба занемарити ни то што су чоколадне фонтане увек на отвореном, а самим тим су "на мети" и у непредвиђеним ситуацијама.

О таквој једној истуацији написао је корисник Indoorsman7: "Завршио сам с јелом и прешао на десерт. Док сам се приближавао чоколадној фонтани, видео сам дете како је кинуло дитректно у њу. Није покушао да покрије уста, а чинило се да ни родитеље није било брига. Након тога ме више није занимало испробавање фонтане са чоколадом".

Опис није увек истинит

У различитим културама различит је и однос према храни, а бројни народи у својој исхрани не конзумирају одређене намирнице животињског порекла. Са друге стране, постоје и људи који су алергични на поједине намирнице, због чега би обележавање хране требало да одговара њеном правом саставу. Ипак, изгледа да поједини власници хотела и ресторана о томе не размишљају на тај начин.

Своје искуство поделила је и једна млада куварица која је на Редиту уписана под именом terrerific: "У ресторану смо на доручку често послуживали кобасице, а људи су нас годинама испитивали јесу ли од свињетине или говедине. Гледајући уназад, знам да је то људе занимало због културних уверења или ограничења у исхрани. Била сам неупућена (и млада) куварица која је слушала куваре како се жале на глупе помодне људе, па сам гостима рекла оно што су желели да чују".

Грешке се маскирају, а хигијена не поштује баш увек

Иако је број гостију ресторана немогуће унапред знати, предвидети колико ће посетилаца бити сасвим је могуће макар оквирно. И поред тога, грешке се дешавају. Своје искуство поделио је један кувар који је навео да није било довољно одлеђених говеђих ребараца, те је његов шеф одлучио да преосталу замрзнуту количину стави на дубоко пржење, а пропуст замаскира "барбекју" (роштиљским) сосом.

Ни питање хигијене није нешто што се увек поштује, а томе је посведочио корисник Редита под именом _GottaCatchEmAll_ који је поделио своје искуство: "Један од мојих колега на послу је бацио цело ребро на под, а то иначе власника кошта отприлике 100 долара. Затим нам је рекао да га само исперемо и замотамо".

Још један пример непоштовања хигијене изнела је корисница под именом Angryt0ast666: "Тип с којим сам радила узео је смрзнуту шунку, бацио је на под и употребио као степеницу док је лежала на поду у прљавој води од суђа. Она је послужена касније те вечери".

Поред хране на тањир могу доспети и прашина, бубе, па чак и длаке

Нешто најужасније што се може десити у ресторану са шведским столом јесте проналазак нечега што не припада јелу у свом тањиру. Примера је прегршт, па су се тако бројни корисници пожалили како су у својим јелима наилазили на длаке, бубе, дугмиће и слично, а оно што је поделио један од корисника Редита који је радио као кувар изазвало је бројне критике: "Не могу вам рећи колико су пута нађене длаке у тестенини, а ако би се купац пожалио на то, однели бисмо тестенину у кухињу, склонили длаку, причекали око пет минута, а затим је вратили натраг".

image