Магазин

Савршено или никако: Због чега је перфекционизам лош

Иако многи перфекционизам доживљавају као квалитет и врлину, у стварности он може штетно утицати на наш живот. На који начин нас непрестано стремљење ка савршенству саботира у постизању успеха и чини да се наша достигнућа чине недовољно значајним?
Савршено или никако: Због чега је перфекционизам лош© Freepik / Racool_studio

Перфекционизам није никакав поремећај личности, већ карактерна особина, при којој је човеку својствено стремљење ка нереално високим стандардима у различитим животним сферама. Ипак, овакав склоп личности често може негативно утицати не само на самопоуздање, већ и на друштвене и емотивне односе, с обзиром да захтеви за савршенством често излазе из личних оквира и "пресликавају" се и на људе у нашем окружењу.

У пракси се перфекционизам може поделити на здрав и патолошки, при чему:

  • човек са здравим нивоом перфекционизма пред собом поставља реалистичне циљеве, који му помажу да се развија и иде напред
  • особа са патолошким перфекционизмом себи поставља нереалистичне циљеве и превисоке стандарде, који су повезани са константним незадовољством. Као последица јављају се стрепње, несигурност и хронична анксиозност

"Све или ништа" - пут ка изгарању

Особа која пати од перфекционизма неретко се сусреће са хроничним притиском, који настаје као последица опсесивних мисли да свој посао не обавља довољно добро: даље следе корекције (онолико пута колико перфекциониста сматра да је потребно), а затим и пробијање рокова, премда свака корекција захтева време. А чак и када се рокови не пробију, перфекциониста је и даље незадовољан. "Све или ништа" главни је принцип функционисања перфекциониста, па је зато њихов страх од грешака и најмањих неуспеха главни окидач за изгарање.

Перфекциониста се фокусира на верификацију са стране: "Треба да урадим све савршено како би ме други похвалили и оценили мој труд" главни је мотив за непрестано стремљење ка идеалном, а ипак, често се превиде, па чак и потпуно запоставе личне жеље и потребе. Са таквом поставком приоритета, перфекциониста сматра да се љубав и подршка околине заслужују само када је све идеално и без грешке, а управо то је манифестација мањка љубави према себи.

Због чега је перфекционизам лош

У покушајима да ураде све савршено и без грешке, перфекционисти ризикују да изгубе много више него што ће добити, будући да претерано високи стандарди доводе до тога да утрошак времена и снаге непрекидно расте.

Сигурно сте чули за Парето принцип: "20 процената напора даје 80 посто резултата, док преосталих 80 посто напора - само 20 процената резултата" - перфекционисти спадају у групу чијих 80 процената времена даје 20 посто резултата.

Перфекционизам и самопоуздање

"Ко ради, тај и греши": грешке су саставни део сваког процеса и неопходне су за наш раст и развој, као и разумевање који кораци доводе до успеха, а које је најбоље елиминисати, како бисмо постигли резултате.

У трци за савршенством, перфекциониста лако може упасти у замку сопствених идеала и нарушити самопоуздање и веру у себе, будући да је фокус искључиво на грешкама и несавршеностима. Акцентовањем негативних ствари перфекциониста се попут веверице у точку врти у круг, трудећи се да сваки следећи пут буде још бољи, још бољи, још бољи...

image