Магазин

Стрес на послу и како се носити са њим

До краја календарске године остало је још мало, рокови за завршетак пројеката све су краћи, а додатне обавезе се гомилају. Телефони звоне до усијања, састанци се заказују један за другим, и сваки дан напорнији је од претходног. Списак није коначан, али ово су само неки од главних окидача стреса на послу.
Стрес на послу и како се носити са њим© freepik/Elisa Ventur

Било да сте тренутно у радном односу или сте фриленсер, сигурно знате какав је осећај бити под стресом који је проузрокован послом.

Како наше тело реагује на стрес?

У тренутку када се суочите са стресом на послу, ваше тело и ум реагују готово моментално, изазивајући физичку реакцију: срце почиње да куца убрзано, дах постаје плићи, а мишићи у телу почињу да се контрахују. У глави одзвања само једна реченица: "Ако ово не решим, сигурно ћу добити отказ!", након чега следе дани и ноћи решавања драматичне ситуације у којој смо се нашли. Све то није толико страшно уколико се догоди једном, али шта уколико се дешава  свакодневно? Временом хроничан стрес на послу може довести до психолошког синдрома прегоревања ("burnout"), чији су најчешћи симптоми осећај исцрпљености, прокрастинација и циничан поглед на свет око себе, док у перспективи може утицати и на ментално и физичко здравље.

Како се борити са стресом на послу?

Постоје одређене тактике које се користе у когнитивно - бихејвиоралној терапији, а које се  успешно могу примењивати и када је управљање стресом на послу у питању, попут: стратегије решавања проблема, стратегије опуштања, свесности и преиспитивања негативних мисли.

Решавање проблема представља стратегију активног суочавања која подразумева специфичне кораке који се предузимају кaко би се неки изазов решио или превазишла препрека.Ти кораци су:

  • Дефинисање проблема
  • Разматрање потенцијалних решења
  • Рангирање потенцијалних решења
  • Разрађивање плана активности
  • Тестирање одабраног решења

Стратегија опуштања показала се као изузетно ефикасна у редуковању, чак и потпуна при сузбијању горе поменутих физичких реакција, као и налета анксиозности  проузроковане послом. Све што је потребно да урадите јесте: да се удобно сместите на столицу или у фотељу, затворите очи и почнете да опуштате једну по једну мишићну групу, почевши од ногу па навише, при чему период контракције треба да траје 10 секунди, а време између две контракције треба да буде 20 секунди. Сваки пут када опустите мишиће, помислите: "опусти се" у себи.

Као последица хроничног стреса јавља се и субјективност при процени ситуације, па се и оне које нису негативне, по аутоматизму сврставају у исти кош са онима које то јесу. Преиспитивање негативних мисли, као једна од стратегија за борбу против стреса на послу, огледа се у поновној процени негативних осећаја и посматрања сваке негативне мисли или ситуације као хипотезе, а не као чињенице, као и разматрања других могућих исхода. Регуларним практиковањем ове тактике како на послу, тако и у приватном животу, можете смањити ниво негативних мисли и тиме значајно побољшати квалитет живота.

Тактика повећања свесности помаже нам да обраћамо више пажње на тренутак, да га посматрамо са радозналошћу и прихватањем, а да прошлост и будућност, размишљања која нам појачавају осећај анксиозности, оставимо по страни. Ова тактика најбоље се развија праксом, а вежбе медитације показале су се као најефикасније.

image