Магазин

''Нага'' мода као изјава самопоуздања

Једна од најпознатијих хаљина која алудира на голу фигуру је она коју је Мерилин Монро носила док је наступала на рођендану Џона Кенедија. Од тада су настале многе варијације оваквог стила, али данас циљ није само илузија голог тела, већ оно постаје део одевне комбинације.
''Нага'' мода као изјава самопоуздања© Unsplash/Joshua Rondeau

Концепт транспарентне одеће није новитет. Овакви одевни предмети су се више пута појављивали на црвеном тепиху, поготово у периоду 90-тих. Ријанина Сваровски хаљина из 2014. године је такође била велики спектакл. Данас се оваква одећа може посматрати не само као модна, већ и феминистичка изјава. У вртлогу наметнутих правила изгледа и облачења, многи се окрећу ка оваквом стилу у знак протеста. Провидна одећа је нови знак телесне аутономије.

Међутим, овакви комади нису више само за велике догађаје, већ могу савршено да се уклопе у свакодневни стил. Тамни тонови и груба структура у контрасту са провидним материјалом чине комбинацију упадљивом. Уз добре аксесоаре, овакви комади могу да се носе и током дана.

Иако показивање тела често асоцира на провокативне комбинације, то не мора увек бити случај. Сада сами можете да бирате наратив, уз добро планирање и одабир силуета и палете. Пастелни тонови дају забаван, али и елегантнан ефекат. Вез преко таквог материјала обогаћује неутралне тонове, а лепршави и стратешки искројени текстили претварају детаљ голе коже у романтичан и бајковит моменат.

Оно што овај тренд чини интересантним је то што га свако може применити, без обзира на стил, године или телесну грађу. Управо је то порука коју провидан или мрежаст материјал поручује - свако има право за себе да одлучи који део тела ће да прекрије - или открије. Критеријуми и стандарди лепоте нису важни, већ је важно да се осећате добро у својој кожи коју желите да покажете. Поред невербалне изјаве да вам је пријатно да показујете своју фигуру, овакве комбинације различитих текстила дају веома занимљив визуелни ефекат.

image