Магазин

Психолози упозоравају: Видео игрице могу имати негативан утицај на ментално здравље детета

Предуго и пречесто играње видео игрица може имати негативан утицај на ментално здравље детета, с обзиром да се кроз игрице потенцијално смањује осетљивост деце на насиље и потискују негативне емоције, које се касније могу јавити као љутња и бес.
Психолози упозоравају: Видео игрице могу имати негативан утицај на ментално здравље детета© Canva / RODNAE Productions

Mентално стање детета формира се под утицајем многих фактора као што су породично окружење, вршњаци, школа, али и друштвене мреже и видео игрице, у којима је у последњих неколико година све израженије насилничко понашање. Имајући то у виду, изложеност насилном садржају у видео игрицама може потенцијално смањити осетљивост деце на насиље и учинити их толерантнијим према њему, а посебну пажњу психолози скрећу и на чињеницу да под утицајем екстерних фактора деца све чешће прибегавају насиљу које перципирају као потпуно прихватљиво средство за решавање конфликата.

"Они живе у једној сфери перманентне агресивности, почевши од цртаних филмова у којима је агресивност фаворизована појачаним звуком, или награђивањем у видео играма. Убијањем других се прелази на виши ниво и појачава ниво узбуђења, све то на фону агресивности појачава код деце доживљај и то је природно", објашњава клинички психолог Влајко Пановић наглашавајући да се у дечјим животима свакодневно форсира идентификација са моћним и јаким.

Међу најсуровијим и најнасилнијим игрицама у свету издвајају се следеће:

  • Булетсторм (Bulletstorm),
  • Кол оф Дјути (Call of Duty),
  • Постал (Postal),
  • Мортал Комбат (Mortal Kombat) и
  • Резидент Ивл (Resident Evil),

док се у Србији међу "најпопуларнијим" игрицама налазе се "пуцачине" попут Бетлфилда (Battlefield), Кантер Страјкa (Counter Strike) и Мортал Комбата (Mortal Kombat). Алармантна је и чињеница да се у самим интернет продавницама оне оглашавају као "најбоље тимске пуцачке игре".

Психолози и психијатри сложни: Било је питање времена када ће "амерички формат" доћи у Србију

У светлу страхотног догађаја који је Србију завио у црно, психолог Александра Јанковић, начелница одељења Клиничког центра Србије, упозорила је да је све чешће усвајање "америчког формата" насиља и додала да су захваљујући интернету и видео игрицама пуним насиља, деци постали доступни садржаји који су потпуно неприкладни, нарочито за њихов узраст.

"У интернет садржајима и играма, потезање пиштоља је уобичајена ствар. Томе можемо да додамо и атмосферу константно појачане напетости и агресивне испаде, чак и оног дела становништва које се сматра елитом. Када жаргонским језиком говоре они од којих се очекује да обликују стање у друштву - претње које износе - јасно је да се отвара Пандорина кутија. Било је само питање времена када ће се све ово проширити на групу малолетника", навела је Јанковић.

Забрињавајући подаци Удружења психијатара

Ментално здравље може имати значајан утицај на све области живота, на школовање, радни учинак, односе са породицом и пријатељима, као и способности за функционисање у заједници, због чега је неопходан константан рад на побољшању менталног здравља појединаца и друштва у целини путем промоције менталног благостања, превенције менталних поремећаја и напора да се повећа приступ квалитетној заштити менталног здравља уз поштовање људских права.

Према истраживању које је спровело Урдужење психијатара под покровитељством Фонда за науку Србије, у Србији свака петнаеста особа пати од неког вида душевних сметњи, а у последњих пар година забележено је и повећање броја оболелих од депресије.

image
VV inauguration
banner