Свет

Британски научник: Будућност вештачке интелигенције могла би да буде застрашујућа

Истакнути стручњак за вештачку интелигенцију Џефри Хинтон недавно је напустио своју функцију у "Гуглу"
Британски научник: Будућност вештачке интелигенције могла би да буде застрашујућаwww.globallookpress.com © Alexander Limbach via www.imago-

Британски научник и когнитивни психолог Џефри Хинтон напустио је свој посао у "Гуглу" и упозорио на опасности од развоја вештачке интелигенције (АИ), на чијем је развију радио више од деценије.

Он је у интервјуу за "Њујорк тајмс" објаснио разлог за напуштање те компаније.

"Мало ко је веровао да би вештачка интелигенција могла да буде интелигентнија од људи. Већина је мислила да је то далеко, да ће се догодити за 30 или 50 година. И ја сам некада тако мислио, али више не верујем у то", рекао је Хинтон и додао да би будућност могла да буде "застрашујућа".

Британски научник, кога многи називају "кумом вештачке интелигенције", рекао је да АИ неће елиминисати само досадне и тешке послове, већ и "много више од тога".

Он је додао и да би интернет ускоро могао да буде преплављен лажним фотографијама, видео-снимцима и текстовима које је направила вештачка интелигенција.

"Многи више неће моћи да разазнају шта је стварно а шта не."

Хинтон је казао да се боји и дугорочних опасности које које би вештачка интелигенција могла да представља по човечанство.

Компаније и појединци могли би да користе АИ за писање, али и за извршавање компјутерских кодова, а британски стручњак упозорава и да би вештачка интелигенција могла да се користи и у војне сврхе.

Хинтон је био један од кључних људи у развоју вештачке интелигенције и тзв. дубоког учења, које представља основу за апликације попут Чет ГПТ-ја. Он је своју стартап компанију 2012. продао "Гуглу" за 44 милиона долара.

Он је 2018. године добио награду "Тјуринг", најпрестижније признање у области информатике. 

Број стручњака и политичара који упозоравају на опасност вештачке интелигенције расте из дана у дан, пише немачки "Шпигл".

Хинтон је један од научника који се залаже за глобалну регулацију вештачке интелигенције, иако сматра да је за то можда већ касно. 

Британски научник је, како пише "Њујорк тајмс", до прошле године сматрао да његов послодавац "Гугл" озбиљно приступа развоју АИ, али то се променило након што им је њихов ривал "Мајкрософт" "објавио рат" у развоју вештачке интелигенције.

image