Магазин

Моћ тренутка: Како бити присутан "овде и сада"

Заробљени у прошлости, престрашени од будућности, слуђени у садашњости - многима је ово свакодневица. Како бити присутан "овде и сада", бити присутан у тренутку, једином над којим имамо контролу? Свесност постојања садашњег тренутка, свесност призора и звукова, мисли и осећања, сензација и жеља, свега што пролази кроз наш ум без отпора; то је као седење на обали реке и посматрање свих врсте чудних и занимљивих ствари које се дешавају. Како остати фокусиран и присутан у овом моменту?
Моћ тренутка: Како бити присутан "овде и сада"© pexels/Tiana Tiana

Често чујемо да је пут ка испуњенијем животу "живети овде и сада" и "бити свестан садашњег тренутка". Шта то значи? 

Колико пута смо дошли до неког места а не сећамо се пута - уопште. То је зато што нисмо присутни сада и овде. Колико пута нас деца опомену да нам пети пут нешто говоре, и ми их нисмо чули, јер уствари нисмо ту, него негде друго.  На послу смо код куће, кући смо на послу. Када смо са партнером мислимо на децу, када смо са децом, мислимо на партнера. На одмору размишљамо шта нас чека кући. И никако нисмо у садашњем тренутку. 

Стално размишљање о прошлости и брига о будућности може отежати уживање у добрим стварима у свом животу овде и сада. Учење како живите у овом тренутку може помоћи у смањењу стреса и минимизирању анксиозности.

Стварање свесности на овај тренутак у коме се налазимо, је посебна врста пажње која даје јасноћу мислима и прихватање свега што постоји у стварности овде и сада. 

Негујући присутност, можете продубити своју везу са самим собом и другима, побољшати фокус и продуктивност, смањити стрес и анксиозност. То је начин живота који омогућава да се у потпуности доживи и ужива у сваком тренутку, уместо да остати заробљен у жаљењу за прошлошћу или бризи о будућности.

Управо стабилност и свесност омогућава да се прихвате унутрашња искуства и спољашње околности онаквим какве јесу. И даље се особа може трудити да их побољша, али без додавања терета размишљањима попут - "требало је да", "није требало да", "кајем се"...

Прихватити да је време пролазно

"Живот је као конопац који пролази кроз ваше руке. Када животу додате негативне реакције, то је као да стегнете конопац и тако одерете прсте. Ако се опирете другим људима или догађајима, некада поред повреда, можете само погоршати ситуацију", каже доктор Рик Хенсон.

Догађаји и искуства могу бити несрећни или болни, али то само по себи није патња, сматра Хенсон. Али оно што је проблем је одбојност, отпор према догађајима и искуствима који стварају патњу.

Како "вежбати" свесност

"Када сте свесни садашњег тренутка, можете боље да толеришете болна осећања, јер нисте толико идентификовани са њима или вас не преплављују. Да, понекад морамо да се одмакнемо од онога што нам је превише, што не можемо да поднесемо, и то је у реду. Али постепено ће бити лакше, а тескоба ће на крају нестати", каже Хенсон.

Конкретно, покушајте да се одвојите од понављајућих или компликованих мисли јер се ту обично заглавимо, сматра доктор. Ако се фокусирате на телесне сензације и осећања свега што вас узнемирава и имате осећај да их пуштате, да их се ослобађате - можда у ритму издисаја и опуштања - они нестају за неколико минута или мање. 

Један од начина да се себи помогне у свему томе јесте погледати своје мисли и осећања из птичје перспективе и да се буде свестан свог тела у целини.

Психолози препоручују једноставну вежбу која помаже да се човек отвори свом искуству, пусти га да тече и прихвати свет који се мења. Ово се може радити као део медитације, али или у свакодневном животу, чекајући у реду код лекара, на аутобуској станици или гледајући ТВ.

Како се ова техника изводи? Фокусирати се на један или више удисаја од почетка до краја. Обратити пажњу на сензације око носа или уста, у дијафрагми и у подизању и спуштању грудног коша. Сматра се да би овакво свесно дисање и препуштање било потребно понављати с времена на време, а посебно у моментима великог стреса или туге.

Присутносто и свесност су вештине које захтевају вежбу и стрпљење. Требало би почети са малим корацима и постепено интегрисати ове праксе у своју дневну рутину. Временом ћете развити већи капацитет да останете присутни и потпуно уживате у богатству сваког тренутка.

image