Магазин

Бил Гејтс: Волео бих да сам ових пет савета добио у младости

Познати милијардер, Бил Гејтс никада није дипломирао, а факултет је напустио након три семестра, како би покренуо компанију Мајкрософт. Недавно је изјавио да у раним двадесетим није добио "праве савете" које би људи требало да добијају пре него што напуне 30. Иако су двадесете добро време да се праве грешке и уче из њих, он верује да су то кључне године развоја и суштинског учења за живот, па је дипломцима поделио пет савета које би волео је он добио на време.
Бил Гејтс: Волео бих да сам ових пет савета добио у младостиGetty © Jemal Countess

Оснивач Мајкрософта, Бил Гејтс, одржао је свој трећи говор до сада дипломцима (претходно је говорио на Харварду 2007. године и Станфорду 2014. године), а објавио је на својој веб страници. Гејтс је дипломцима шумарства и инжењерства Универзитета Северна Аризона рекао "Припремајући се за данашње обраћање, размишљао сам о томе како ви, као нови дипломци, можете имати највећи утицај на свет образовањем које сте овде стекли. То ме је навело на размишљање о дипломи коју никада добио. Данас желим да поделим са вама пет ствари за које бих волео да су ми рекли на дипломирању коме никада нисам присуствовао."

1. Твој живот није представа у једном чину

"Вероватно тренутно осећате велики притисак да донесете исправне одлуке о својој каријери. Можда се чини да су те одлуке трајне. Нису. Оно што радите сутра или наредних десет година не мора да буде оно што ћете радити заувек", рекао је Гејтс. Он је даље додаје да је мислио да ће по завршетку школе радити за Мајкрософт до краја живота, али да је сада филантропија његов посао са пуним радним временом.

2. Никада ниси толико паметан да не би био збуњен

"Мислио сам да све знам када сам напустио колеџ. Али први корак ка учењу нечега новог је прихватање онога што не знамо, уместо фокусирања на оно што знамо", рекао је Бил Гејтс.

Када се суочио са проблемом који не може сам да реши, рекао је себи : "Не паничи. Удахни. Натерај себе да размислиш. И онда пронађи паметне људе од којих ћеш учити. Готово све што сам постигао дошло је зато што сам тражио друге који знају више. Људи желе да вам помогну. Кључно је да се не плашите да питате. Можда сте завршили са школом. Али на остатак свог живота можете и требало би да гледате као на учење", саветовао је Гејтс.

3. Тежите послу који решава важан проблем

"Добра вест је да дипломирате у тренутку када би требало решити много важних проблема. Нове индустрије и компаније се појављују сваког дана, а оне ће вам омогућити да зарађујете за живот и утичете на друштво. Напредак у науци и технологији је учинио лакшим него икада да се оствари велики утицај у друштву."

4. Не потцењујте моћ пријатељства

"На студијама сам постао пријатељ са момком који је имао иста интересовања као ја - приче о научној фантастици и комјутерски магазини. Тада нисам знао колико ће он постати важан пријатељ у мом животу. Име мог пријатеља је Пол Ален и заједно смо основали Мајкрософт."

Гејтс је указао студентима да људи поред којих су седели на предавањима, скијали или се забављали, нису само другови из разреда/факултета. Они су њихова мрежа, будући суоснивачи и колеге, одличан извор подршке у будућности, информација и савета. 

5. Ниси лењ ако себи даш мало одушка

Гејтс је приметио да се данашњи живот своди на посао. "Када сам био ваших година, нисам веровао у одморе ни викенде. Натерао сам све око себе да раде превише. У раним данима Мајкрософта, моја канцеларија је гледала на паркинг и ја бих пратио ко одлази рано, а ко остаје до касно. Али како сам одрастао и када сам постао отац, схватио сам да је живот више од посла."

Студентима је рекао да пре него што започну следећу фазу живота, одвоје тренутак и забаве се. Вечерас, овог викенда, овог лета, кад год - јер они то заслужују.

image