Магазин

Глобална потражња за чоколадом уништава шуме у Африци

Научници упозоравају да је огромна потражња за чоколадом опасност за заштићене шуме у западној Африци. Прошле године је светска трговина овог слаткиша стекла профит од преко трилион долара, али постоји ризик од поптпуног нестајања шума на Обали Слоноваче у наредних неколико година, преноси "Гардијан".
Глобална потражња за чоколадом уништава шуме у Африци© Pexels/Anete Lusina, Wikimedia Commons/Uveedzign

Иако је главни састојак чоколаде, какао, производен из семена тропског теоброма какао дрвета, пореклом из Јужне Америке, данас се већином производи у Африци, а Обала Слоноваче и Фана чине две трећине светске производње какаа. Чак више од четрдесет одсто какаа на тржишту долази из Обале Слоноваче, што представља велики проблем за заштићене шуме овог дела афричког континета.

Сателитске мапе показују да су места на којима су се претходно налазиле бујне шуме још пре двадесет три године постале плантаже какаа. Западна Африка брзо губи шуме и процењује се да је Гана изгубила најмање шездесет пет одсто шума од 1950. године, а Обала Слоноваче чак деведесет одсто. Производња какаа представља један од главних узрока крчења шума ових земаља, заједно са рударством, селективним сечама и другим гранама пољопривреде.

Међународни тим истраживача је прецизно мапирао обим узгоја у крченим подручјима, упоређивајући бројне сателитске снимке са областима обележеним у Светској бази података заштићених подручја.

Отприлике два милиона пољопривредника у западној Африци се ослања на како као њихов главни извор прихода (углавном мање од једног долара дневно).

"Главни покретач крчења шума у производњи какаа је сиромаштво," изјавио је Кваме Осеи, директор "Рејнфорест алајанса (Rainforest Alliance)" за Гану и Нигерију. Додао је да узгајивачи какаа у западној Африци добијају само шест одсто од продајне цене једне табле чоколаде, као и да су на великом губитку, са врло мало прилика за преговоре. Рекао је да су узгајивачи они који значајно пате од климатске кризе, што их чини рањивим на сушу, штеточине и болести које могу да десектују жетву, а деградација земљишта доводи до трансформације шумских подручја у нове плантаже какаа.

Сматра се да се приликом производње какаа крше многа људска права, па је тако индустрија чоколаде дуго била повезана са ропством. Поред тога, најновије студије показују да производња ове посластице има улогу у климатским и биодиверзитетским кризама планете.

image