Магазин

Новозеландска авио-компанија тражи од путника да се измере пре уласка у авион

Новозеландска авиокомпанија, Ер Њу Зеланд, увела је ново правило, да сви путници пре укрцавања на међународне летове стану на вагу, како би се установила просечна тежина оних који путују. Тежине ће бити забележене у посебној бази података и неће бити видљиве за посаду и путнике у авиону, саопштила је компанија.
Новозеландска авио-компанија тражи од путника да се измере пре уласка у авион© freepik/rawpixel.com

Из компаније наводе да ће информација о просечној тежини путника побољшати ефикасност у потрошњи горива у будућности. Учешће у мерењу је добровољно, додаје се. Домаће туристе мерили су 2021. године на летовима на Новом Зеланду. "Сада када су међународна путовања поново покренута, треба измерити тежину осталих путника", наводи се у саопштењу авио-компаније. Пре пандемије корона вируса, авиони ове компаније превозили су више од 17 милиона путника сваке године, са 3.400 летова недељно. 

"Информација о тежини свега што иде у авион је регулаторни услов", објаснио је портпарол авио-компаније Аластер Џејмс . 

"Знамо да мерење може да буде забрињавајуће, али желимо да уверимо наше путнике да је информација о тежини заштићена. Мерењем ћете нам помоћи да сваки пут безбедно и ефикасно летимо", додао је Џејмс.

Из компаније Ер Њу Зеланд планирају да измере више од 10.000 путника који путују њиховом међународном мрежом.

Тежина путника биће мерена на одређеним летовима који полазе са међународног аеродрома Окланд између 29. маја и 2. јула.

Из авио-компаније кажу да све што буде у њиховим авионима, од терета, оброка до пртљага мора да се измери, а да се за посаду, путнике и пртљаг у кабини користи просечна тежина на основу података анкете.

Према важећим прописима, авио-компаније имају различите опције за процену тежине путника. Једна од опција је да се периодично спроводе истраживања као што сад ради компанија Ер Њу Зеланд, да би се утврдила просечна тежина. Друга опција је прихватање стандардне тежине коју је прописала власт. Тренутно, прописана просечна тежина за особе од 13 и више година износи 86 килограма, што укључује и ручни пртљаг. Власти су последњи пут промениле просечну тежину путника 2004. године, повећавши је са 77 килограма.

Додатни разлог зашто се врши ова врста мерења је и здравствена статистика, која показује да су Новозеланђани све тежи. Најновија национална здравствена анкета подигла је стопу гојазности одраслих на 34 процената, у односу на 31 годину дана раније. Стопе гојазности код деце порасле су на 13 процената у односу на 10 претходне године.

image
VV inauguration
banner