Магазин

Епл представио нови уређај Вижн Про: За уређај измењене реалности 3500 долара

Седам година од отпочињања развоја уређаја виртуелне реалности, америчка корпорација Епл коначно је представила свој нови производ под називом Вижн Про, а ове "наочаре" спајају виртуелну реалност са стварним светом. Цена новог "геџета" је права ситница, а љубитељи новитета требало би да буду спремни да за ново "љубимче" издвоје позамашну своту новца.
Епл представио нови уређај Вижн Про: За уређај измењене реалности 3500 долара© Youtube / Apple

На светски испраћеном догађају под називом WWDC2023 челници корпорације Епл представили су најновија софтверска решења, као и производе који би ускоро требало да се нађу у продаји. Међутим, звезда вечери био је потпуно нови уређај о којима се већ годинама шушка у свету технологија - Епл Вижн Про, геџет који спаја виртуелну реалност и стварни свет око нас. У продаји се Вижн Про очекује почетком наредне године, а љубитељи напредних технологија мораће да за њега издвоје чак 3500 америчких долара!

Златна средина између ВР и АР

У срцу нових Еплових "наочара" налази се М2 чипсет, а како Епл тврди ово је "први уређај у који се не гледа, већ кроз који се гледа". Наравно, преостаје да видимо како ће се геџет показати у пракси, будући да слични уређаји из ове категорије до сада нису успели да без погрешке дочарају поједине елементе простора, као што је његова дубина. Додуше, на презентацији смо имали прилике да видимо и корисника коме син добацује лопту и он је савршено хвата, што нам даје за право да се сасвим основано надамо да ће Епл ипак далеко испред других када су у питању технологије.

Добра ствар је и што се "режим" може мењати, па тако оне могу послужити као праве ВР наочаре када корисник игра игрице или гледа филм, а могу се "транформисати" и у АР "наочаре" када је потребно за нијансу прошири реалност у којој се налази.

Изванредне могућности и препознатљив дизајн

Уређај је израђен од легуре алуминијума, а са предње стране налази се тродимензионално стакло иза којег се крију бројни сензори, камере и екран - технологија која се назива АјСајт (EyeSight). На овај начин, током разговора са особом која носи ове "наочаре" можете испратити њен поглед, а једним кликом "наочаре" се могу затамнити. Екран Вижн Про "наочара" користи микроЛЕД технологију и састоји се од 23 милиона пиксела у два панела, а геџет покреће посебно креиран оперативни систем вижнОС, за који су апликације Мајкрософт Тимс и Зум већ оптимизоване.

Када је безбедност у питању, са Епловим "наочарама" нема грешке: уређај има најновију биометријску методу ОптикАјДи која у себи садржи препознавање отисака прстију ТачАјДи, препознавање лица ФејсАјДи и препознавање ока, те нема бриге да ће било ко моћи осим вас да приступи овом скупоценом уређају и садржају који се репродукује. Управљање Вижн Про "наочарама" омогућено је уз помоћ покрета очима, руку или тастатуре и миша, како год срећни власник овог геџета пожели.

image