Магазин

"Епл" забранио запосленима да користе ChatGPT: "Вештачка интелигенција прикупља поверљиве податке"

Компанија "Епл" званично је забранила коришћење софтвера са вештачком интелигенцијом ЧетЏиПиТи (ChatGPT) својим запосленима због сумњи да платформа прикупља поверњиве податке запослених. Поред овог, забрањено је коришћење и других софтвера са вештачком интелигенцијом, наводи се у званичном допису запосленима.
"Епл" забранио запосленима да користе ChatGPT: "Вештачка интелигенција прикупља поверљиве податке"© Canva / Armand Falendez

Пре само неколико дана челници компаније "Епл" (Apple) издали су званичан налог запосленима у коме су изричито забранили да за потребе посла користе софтвере са вештачком интелигенцијом, а на "црној листи" нашли су се како ЧетЏиПиТи (ChatGPT), тако и Копилот ГитХаб (Copilot GitHub) који је представила компанија Мајкрософт, а који је специјализован за писање кодова.

Инцидент са грешком у раду утерао "страх у кости" челницима "Епла"

"Вол Стрит Џрнал" (The Wall Street Journal) имао је прилике да се упозна са интерним документом компаније "Епл" у коме се наводи забринутост да платформе са вештачком интелигенцијом прикупљају поверљиве податке запослених. Софтвер ChatGPT, који Мајкрософт подржава, у свом раду шаље дивелоперима податке који они користе у циљу побољшања квалитета рада софтвера, а грешка у раду која се догодила омогућила је корисницима да виде историју претраживања (четова) других корисника платформе. Након овог инцидента, платформа је додала могућност корисницима да историју претходних упита бришу, а самим тим њихови упити не учествују у побољшању рада софтвера.

Поверење у ChatGPT пољуљано, забрану уводе и друге компаније

Ипак, овај потез није вратио веру у поверљивост информација челницима "Епла", а одмах за њима забран коришћења платформе са вештачком интелигенцијом за потребе обављања радних активности увеле су и компаније "ЏејПиМорган Чејс" (JPMorgan Chase) и Веризон (Verizon), док је компанија "Амазон" (Amazon) својим запосленима упутила молбу да користе интерни софтвер са вештачком интелигенцијом уместо других алтернатива доступних на тржишту. Такође, наводи се и да је "Епл" у процесу израде сопственог софтвера са вештачком интелигенцијом.

image