Магазин

Од импровизоване поморанџе до "Зипо" упаљача: Ово су најчуднији аутомобили на свету

Замислите само да стојите на улици и поред вас "пролети" предимензионирана поморанџа за чијим воланом седи човек. Или, да вас претекне прави правцати чизбургер аутомобил. Вероватно бисте на тренуткак помислили да сте сишли с ума, али уверавамо вас, ови аутомобили заиста постоје!
Од импровизоване поморанџе до "Зипо" упаљача: Ово су најчуднији аутомобили на свету© Wikimedia Commons / sv1ambo

Љубитељи аутомобила увек поносно истичу како препознају сваки аутомобил већ на први поглед, како знају напамет перформансе мотора и које фелне на њему најбоље "леже". Шта мислите, шта би вам одговорили када бисте им тражили да наведу колико "коња" има Лејат Хелика аутомобил или коју брзину може развити Пил П50? Ова возила представљају права ремек-дела у свету аутомобилизма, а на први поглед изгледају потпуно невероватно - као да су "испали" из цртаног филма. Ових десет драгуља нећете видети никада на улицама Београда, Новог Сада или Ниша, али негде су свету ови бисери крстаре улицама и привлаче пажњу свих пролазника и учесника у саобраћају.

Аутспен Поморанџа

Дизајнирани и састављени од стране компаније Брајана Твејтса, ови аутомобили били су коришћени од стране јужноафричких произвођача поморанџи са циљем промовисања овог цитрусног воћа на просторима Европе. Потпуно округли, са точковима који се једва назиру и савршено дизанираном каросеријом, ове Поморанџе одрадиле су одличан посао: толико добар, да од 1972. године до данас компанија за производњу и дистрибуцију овог воћа није променила маркетинг стратегију и одлучила да котрљајуће поморанџе по граду, замени нечим модернијим. У основи воог комичног аутомобила налази се "Мини" који се учинио најподеснијим избором имајући у виду изглед који су лимари желели да постигну.

Аутомобил Амфибија

Сирена у свету аутомобила, овај "амфикар" настао је у "кухињи" сестринске компаније светски познате аутомобилске куће БМВ у периоду између 1961. и 1068. године, а као јединствено тог типа возило, добио је чак и одобрење једног америчког председника. Иако мале "кубикаже" од само 110 кубика, овај аутомобил може се похвалити Тријумф Хералд мотором и развити брзину од чак 112 километара на час на копну и 13 километара на час у води. Посебан обожавалац овог "амфикара" био је 36. председник Сједињених Америчких Држава, Линдон Џонсон, који је волео да плаши своје путнике правећи се да су кочнице на возилу отказале тик пред обалу језера, а затим је грохотом смејући се, чекао да "провале" да је све у реду и да је у питању само неслана шала.

Пил 50

Троточкаш Пил 50 настао је у фабрици Пин Инжењерин Компани у периоду између 1962. и 1965. године, а оригинално је возило пуштено у производњу у три боје: плавој, црвеној и белој. Укупно је са траке сишло око 50 аутомобила који подсећају на играчке, а њихов једноцилиндрични мотор и четири коњске снаге само су додатно доприносиле утиску. Максимална брзина коју су Пил 50 могли развити била је 60 километара на час, а рикверц није ни постојао. Почетком 2011. године Пил 50 доживео је препород: мотор са 49 кубика и погоном на фосилно гориво може развити брзину до 45 километара на час, док они са електричним погоном имају нешто бољи резултат. Са ценом од 15 хиљада фунти ова "играчкица" нашла је своје власнике широм света, а један од њих је и Рејнбоу Шеик, колекционар аутомобила из Абу Дабија.

Лејат Хелика

Аутомобил са пропелером? Да, могуће је! Иако звучи сасвим невероватно, 1909. године Француз Марсел Лејат пожелео је да направи авион, али је негде на средини амбициозног пројекта остао без новца, те је, уместо да сасвим одустане од амбициозног пројекта, дошао на идеју да направи авион без крила - и, Хелика је рођена! Направљена потпуно од дрвета, како би била што лакша, Хелика је и заиста "летела" путевима брзином од 170 километара на час, а након појављивању на сајму аутомобила у Паризу, потражња за њом је "планула" преко ноћи. Ипак, на несрећу свих који су желели један авиончић за себе, услред комплексности је направљено само још тридесет Хелика, од којих су се до данас сачувале само четири.

Брдсај Грашак

Изгледа да јужноафрички Аутспен није једина компанија која је "пала" на занимљив и необичан дизајн: "поврћни" изглед допао се и компанији Брдсај која се бави производњом и дистрибуцијом смрзнуте хране, а где ћеш боље рекламе за смрзнути грашак од доставе кесица - грашком? Аутомобил упадљиве боје и дизајна у основи има Хондим мотор и може развити брзину до 80 километара на час, што заиста може изгледати застрашујуће имајући у виду изузетно мало међуосовинско растојање и стабилност на путу. Грашак је и један од најновијих необичних аутомобила, премда је светлост дана први пут угледао тек 2005. године у Лондону.

"Зипо" аутомобил

У време када је у Сједињеним Америчким Државама пушење цигарета било модерно, негде у четрдесетим годинама прошлог века, компанија позната по производњи упаљача, Зипо, одлучила се за сјајан маркетиншки корак и у Крајслеровој фабрици у Њујорку "склепала" прави правцати упаљач на точковима. Аутомобил је у потпуности био реплика популарног упаљача, а на његовом врху налазио се чак и "пламен" - рекло би се да дизајнери нису ништа препустили случају. Његова висина је возачима ипак задавала муке, будући да су морали добро да процене да ли могу проћи испод неког моста или ће се заглавити, али их ни то није спречило да крузирају кроз чак 48 држава. Оригинални Зипо аутомобил нестао је без трага 1950-их година, а челници компаније поново су се обратили Крајслеру 1998. године са захтевом да се направи идентична реплика.

Чизбургер аутомобил

За бургер на точковима можемо захвалити ланцу брзе хране у Канзас Ситију, који је на идеју да испромовише свој бизнис дошао у "кризном сценарију", када посао на бувљој пијаци није доносио готово никакав приход. У намери да посао дигну "на ноге" власници су дошли на идеју да направе чизбургер аутомобил са возачевим местом у средини, по угледу на МекЛарен Ф1 и Јамахиним мотором са десет брзина.

image
VV inauguration
banner