Магазин

Једноставно до лепог славског колача

Један је од кључних симбола крсне славе уз свећу и жито.
Једноставно до лепог славског колача© youtube

Прави се дан пред славу, а на дан славе се са житом и вином носи у цркву како би га свештеник освештао. Представља тело Исуса Христа, а вино којим га свештеник прелива, Исусову крв.

Славским колачем се захваљујемо Богу и свецу на животним благодетима. По обичају, колач се меси освештаном водом.

Намирнице за припрему:

1 дл млека

2 дл јогурта

1 дл воде (освештане)

25 г свежег квасца

6 г прашка за пециво

1 јаје

2 кашичице соли

1 кашичица шећера (за квасац)

80 г отопљеног путера

670 г меког брашна

50 г отопљеног путера за премазивање теста

Замесите тесто и поделите на лоптице на следећи начин:

5 лоптица на које ће се стављати печат

3 лоптице од којих ћемо правити спољне плетенице

3 лоптице за плетенице око средишње лоптице

Након што формирате лоптице, оставите их да "одморе" 15 минута. Лоптице за прављење спољних плетеница, развуците у круг пречника 26 цм, премажите отопљеним путером и ређајте једну преко друге. Tрећу не премазујте. Поделите на 4 дела и уплетите као у видеу. Мале плетенице, које иду око средишњег круга, правите од 3 лоптице тако што развучете све три у круг од 22 цм, премажете путером све осим треће, и ставите једну на другу. Поделите на 8 делова као у видеу.

Калуп за печење колача је пречника 28 цм. Када формирате колач, оставите га у плеху да нарасте. Премажите колач жуманцетом у које сте додали кашику меда. Колач се пече на 200 степени 10 минута, па смањите на 180. Укупно време печења је око 45 минута.

Тесто за печате:

5 кашика меког брашна, кашичица соли и млака вода коју додајемо постепено. Умесите тврђе тесто али да буде еластично. Месити тесто око 5 минута. Украсе за погачу направите дан пре. 

На фотографији је, на средини колача и на четири места по ободу, стављен печат са словима ИС ХС НИ К , што је скраћеница од "Исус Христ побеђује".

Срећна слава!

 

 

image