Магазин

"Недовршени станови": У Кини се "родио" нови тренд уређења животног простора

Уређење или не, али све више и више Кинеза одлучује се да своје нове станове и новоградњи не реновира, већ у "голе" зидове смести минимум потребног намештаја и отпочне самосталан живот. Нови тренд преплавио је све друштвене мреже, а млади се утркују чији ће стан бити минималистичнији, а погоднији за живот.
"Недовршени станови": У Кини се "родио" нови тренд уређења животног простора© Приватна архива

Нови тренд у дизајну ентеријера долази нам из далеке Кине, која већ годинама уназад предњачи по бројним несвакидашњим, а опет практичним решењима. Овога пута, у питању је начин опремања стамбеног простора - и то веома минималистичан. Кинески миленијалци и генерација Зед су, насупрот традиционалној идеји о удобним и потпуно опремљеним становима, одабрали неконвенционално решење, а хаштаг "недовршени станови" све је популарнији на друштвеним мрежама.

Станови у "сивој фази" све популарнији

Како би уштедели нешто новца, Кинези су се одлучили да своје нове станове оставе у "сивој фази", односно избегну све завршне радове попут малтерисања и кречења, а простор опреме на што једноставнији начин и без непотребних комада намештаја. Привлачност тренда недовршених станова превазилази његову естетску привлачност, а за многе представља и одбацивање претераног конзумеризма (који је често наметнут друштвеним нормама) и одступање од конвенционалних схватања потпуно опремљеног дома.

Прихватање минималистичког начина живота такође је добило на значају захваљујући еколошкој освешћености млађих генерација које се својски дтуде да смање свој утицај на окружење и прихвате једноставнији и мање материјалистички начин живота.

Финансијка ограничења покренула тренд

Економски фактори и финансијска ограничења у далекој нам Кини и даље су примарни покретачи овог тренда, а ипак, све већа популарност минималистичког начина живота међу кинеским миленијалцима и припадницима генерације Зед осликава њихову отпорност на све животне препреке и сналажљивост у прилагођавању изазовним околностима. На друштвеним мрежама Сјахонгшу и Доујин (кинеске вишемилионске платформе) преко ноћи су постале преплављене фотографијама и видео записима у којима Кинези приказују своје јединствено опремљене станове, а преко 10 милиради корисника се прикључило овом тренду.

image