Магазин

Три начина да докажете директору да сте продуктивни и кад радите од куће

Рад од куће све је популарнији избор за многе запослене, међутим, неки се и даље суочавају с скептичним погледима, посебно од стране директора и менаџера који се питају може ли продуктивност бити одржана на истом нивоу као у традиционалној канцеларијској средини. Ако сте међу онима који желе доказати да сте подједнако продуктивни радећи од куће, неколико кључних корака ће вам помоћи у отклањању било каквих сумњи, као и у максималном искоришћавању рада "онлајн".
Три начина да докажете директору да сте продуктивни и кад радите од куће© Pexels/Andrea Piacquadio

Још од почетка пандемије, продуктивност запослених који раде од куће је била велика тема. Иако је прошло скоро три пуне године од увођења оваквог система, ефикасност радника који раде у удаљеном режиму се и даље доводи у питање. Због тога су се развиле различитите дебате на интернету, јер многи верују да обављање пословних задатака у дому није продуктивно решење. Директори многих компанија сумњају у делотворност оваквог распореда (као што је Илон Маск недавно изјавио да рад од куће није "морално исправан"), што запосленима може отежати целокупно радно искуство.

Како можемо доказати да, иако радимо из куће, можемо бити брзи и ефикасни? Рад од куће је сигурно многима удобнији него одлазак у канцеларију, али је подједнако важно одржавати добре међуљудске односе. Како би било који пословни однос функционисао, потребно је редовно одржавати контакт, бити присутан и бити у току са било каквим променама везаних за одређен пројекат на коме се ради. 

Виртуелно присуство

Да бисмо били успешни са удаљене локације и уверили свог менаџера да смо продуктивни, важно је да довољно комуницирамо, да увек будемо спремни за потенцијални видео позив и да паметно распоредимо обавезе у току радно времена. Иако се физички не налазимо на радном месту, потребно је да се наше присуство осети.

Будите на лицу места, у канцеларији, када је то важно

Важно је да постанемо део заједнице која тежи ка истом циљу. То значи да вреди уложити одређен труд за појављивање на важним окупљањима, састанцима... Иако је развој дигиталног доба омогућио нове врсте флексибилности на послу, разговор лицем у лице и успостављање односа у реалном свету су још увек непроцењив облик пословања.

"Верујте, али проверите"

Џенифер Риси, оснивач и председница агенције за односе са јавношћу са седиштем у Њујорку, препоручује запосленима да идентификују сличан скуп циљева, а затим да редовно користе исте циљеве за мерење напретка.

"Стално комуницирамо како бисмо били сигурни да су сви циљеви испуњени", каже Риси. Она користи приступ који је назвала "веруј, али провери" како би утврдила ко успешно обавља задатке а коме би могла бити потребна додатна подршка.

Како максимално искористити предности рада од куће

Рад од куће има бројне позитивне стране, али често се дешава да они који немају јасну, физичку разлику између простора за одмор и простора за рад могу осетити пад у енергији и концентрацији. Како бисмо завршили све обавезе на време и у исто време стигли да уживамо у слободном времену и паузама, потребно је да уведемо мале измене у свакодневном распореду, како бисмо остали "будни" и вољни за рад:

Посао почиње што раније, паузе су продуктивне

Иако је можда тешко доћи у канцеларију много пре радног времена ујутру, рад од куће је многима омогућио да промене своје радно време, што је посебно добра опција за коришћење викенда. Мото који су поједини директори поделили за Блумберг је: 'Рани почетак, рани завршетак'. Ако је могуће завршити све задатке што пре у првој половини дана, онда је најбоље потрудити се и најјаче сконцентрисати у првих неколико сати, како би остатак времена провели како желимо..

Поред тога, радне недеље могу бити интензивне и дуге, у зависности од посла, тако да је веома важно успоставити добар распоред. Постоје бројне опције и многе зависе од појединца, али ако је време довољно флексибилно, пример може бити: посао до поднева, затим пауза за јело и одлазак у теретану. Након тога, посао се завршава до краја вечери. Многи такође воле да обављају кућне послове током пауза од посла, како би се ментално и физички "разгибали".

Планирајте викенд

Препоручљиво је да се већина посла заврши од понедељка до четвртка, како би било више слободног времена петком (уколико нам количина задатака то дозвољава). Ако није могуће "убрзати" рад, онда додатна мотивација може бити планирање викенда унапред, што ће бити врста награде и подстицај за добро обављен посао.  

Уживање у природи је важно

Ако не идемо у канцеларију, важно је имати добар распоред кретања, било да је то ручак напољу, истезање у дворишту, одлазак на кафу или кратка шетња, да нам свакодневница не би постала једнолична и неинспиративна. Неопходно је одржавати физичко здравље кроз покрет, поготово ако нам је радни простор на само неколико корака од кревета. Осим што је добро за тело, редовна физичка активност ће разбистрити ум и помоћи у успешнијем обављају посла.

image