Магазин

Ада Циганлија - предео изузетних одлика који диктира нова правила за посетиоце

Забележено је 460 биљних врста, око 140 врста птица. Најзначајнији, најочуванији део Аде представља станиште гљива са 269 врста
Ада Циганлија - предео изузетних одлика који диктира нова правила за посетиоце© Milan Maricic/ATAImages

Простор Аде Циганлије недавно је проглашен за заштићен предео изузетних одлика и сврстан је у трећу категорију заштићених подручја локалног значаја.

Ивана Јелић из Завода за заштиту природе Србије за РТС каже да је Ада Циганлија одабрана је, пре свега, као подручје које се сада налази у самом центру града.

"Некада није било тако, некада је било удаљено, а сада је у самом центру града и због тога је, да тако кажем, вредно. Вредно је и значајно и због заштите биљног и животињског света који ту живи, јер представља њихово станиште. Забележено је 460 биљних врста, око 140 врста птица. Најзначајнији, најочуванији део Аде представља станиште гљива Аде Циганлије где је забележено 269 врста гљива“, објашњава Јелићева.

За стотине хиљада посетилаца, којих највише има у току летних месеци, проглашавање "београдског мора" за заштићено подручје значи да постоје нове мере и режими које морају да поштују.

"Најстроже мере су у том другом режиму, односно у станишту угљива, а у осталом делу Аде Циганлије спроводи се проактивна заштита, то се тако назива. Управљач, то је Јавно комунално предузеће Ада Циганлија, спроводи мере да подручје, које можемо да користимо, истовремено очувамо, то јест његове природне вредности“, истакла је гошћа Београдске хронике.

То конкретно значи да можемо да се шетамо, али да не смемо да беремо гљиве без дозволе у одређеној области.

Премешта ли се Зоолошки врт на Аду Сафари?

Поводом најаве да ће се београдски Зоолошки врт преселити на Аду Сафари, из Завода кажу да нису добили званичан захтев града за овај локалитет.

"Ту постоји насеље Партизан, нехигијенско, некомунално, баш на том локалитету. Тако да, животна средина и то подручје Аде је већ угрожено отпадним водама из тог насеља. Пре свега би требало у сваком случају, без обзира на Зоолошки врт, решити проблем дивљег насеља, које је има 160 објеката и где живи 300 породица", указала је Јелићева.

Када Завод за заштиту природе Србије буде добио званичан захтев од Града за премештање Зоолошког врта на локацију Аде Сафари, према процедури, Завод ће проценити да ли уз мере ограничења и услове заштите природе, постоји могућност да ту буде зоо-врт.

image