Магазин

"Један живот, једна јетра": Хепатитис Ц се може излечити за само три месеца

Под слоганом "Један живот, једна јетра" данас се широм света обележава Светски дан борбе против хепатитиса, подмукле болести чији су симптоми често неприметни. Истраживања у области вирусологије и молекуларне биологије у последњих десет година допринела су проналаску лека за хепатитис Ц, који се сада уз ефикасну терапију, лечи за свега два или три месеца.
"Један живот, једна јетра": Хепатитис Ц се може излечити за само три месеца© Canva / juststock

Подмукла болест чији су симптоми често готово неприметни све док не ескалирају и не захвате јетру, од недавно је потпуно излечива захваљујући напорима вирусолога и молекуларних биолога који су десет година трагали за ефикасном терапијом. Сваке године, 28. јула обележава се Светски дан борбе против хепатитиса, а циљ је да се подигне свест о проблему који погађа све већи број људи. Овогодишњи слоган Светске здравствене организације је "Један живот, једна јетра".

Савремена терапија лечи хепатитис за свега два до три месеца

Истраживањем генома вируса и његових беланчевина развијена је веома ефикасна терапија која утиче директно на вирус и разграђује га за само два до три месеца, а потпуна елиминација вируса из јетре и крви постиже се код 95-100 одсто пацијената.

За разлику од претходних терапија, савремени антивирусни препарати практично су без нежељених дејстава, али и једноставнији за употребу од интерферонских - пацијенти пију свега једну таблету дневно.

У Србији око 80.000 заражених, рано откривање је најважније

Вирус хепатитиса Ц се преноси путем крви, а многи његови носиоци све до појаве акутних стања ни не знају да су заражени. Срећом, дијагноза не значи да је битка изгубљена, а рано откривање уз помоћ таргетираних анализа крви и адекватна терапија омогућавају живот без ризика и последица по здравље.

"Хепатитис Ц ми је откривен 2006. године, када је постојала само интерферонска терапија, која је захтевна и дуготрајна и којом ја нисам успела да се излечим. Десет година сам чекала, али сам имала срећу да су се нови лекови појавили. За три месеца сам излечила вирус и сада сам здрава особа", навела је Ивана Драгојевић из удружења пацијената са болестима јетре "Хронос" у интервјуу за РТС, и додала да је за присуство вируса сазнала сасвим случајно, радећи друге анализе чији су резултати показали повишене трансаминазе.

Лечење о трошку РФЗО доступно за преко 500 пацијената годишње

Број пацијената којима се терапија додељује о трошку РФЗО ограничен је на мали број најтежих болесника, а то су најчешће пацијенти са цирозом јетре, код којих лечење интерфероном није било успешно или су имали контраиндикације за примену интерферонске терапије. Лечење новом терапијом директног дејства одобрава Комисија РФЗО, док документацију о току, као и стадијуму болести шаље инфектолог или гастроентеролог терцијарне здравствене установе који и прописује лек. Критеријуми за одобравање лечења су значајно релаксирани у односу на претходне године, а на годишњем нивоу планирано је лечење око 500 пацијената.

image