Магазин

И овог августа киша метеора спрема светлосни спектакл на небу

Киша метеора позната као Персеиди догодиће се и овог августа. Врхунац метеорске кише очекује се у ноћи између 12. и 13. августа, а биће видљивија него прошле године када је била "угрожена" јаком месечином због чега су се неки метеори слабо видели. Ове године Месец ће бити у опадању па његова светлост неће ометати да се звезде падалице добро виде. Чаробну кишу метеора можете посматрати и са Авалског торња уз стручно вођење представника Астрономског друштва "Руђер Бошковић".
И овог августа киша метеора спрема светлосни спектакл на небу© pexels/ ARMAN ALCORDO JR.

Сваке године у августу, небески спектакл обасјава ноћно небо - метеорска киша Персеиде пружа незабораван призор за заљубљенике у астрономију и посматраче широм света. Овогодишњи догађај, као и сваке године до сада, обећава да ће донети импозантану слику светлосних трагова које остављају за собом метеори на својој траси кроз атмосферу Земље.

Према проценама астронома, врхунац метеорске кише Персеиде очекује се у ноћи између 12. и 13. августа. Најбоље време за посматрање овог природног спектакла је обично у предграђима, даље од светлосног загађења градова, и то у касним ноћним сатима до раних јутарњих часова. Астрономи и заљубљеници у ноћно небо саветују да се наоружате стрпљењем да бисте уживало у овом фасцинантном природном догађају.

Шта су Персеиде

Метеорска киша Персеиде, названа по сазвежђу Персеј по чему је и добила име, представља редовни природни феномен који се дешава сваког августа. Ова појава произлази из облака честица прашине и ситних крхотина које је оставила комета Свифт-Татл. Када Земља пролази кроз ове остатке, честице улазе у нашу атмосферу брзином од неколико десетина километара у секунди, тренутно се загревајући и стварајући светлосне трагове који су познати као метеори или 'звезде падалице'.

Иако је метеорска киша Персеиде годишњи догађај, сваки пут доноси јединствено искуство посматрања. У комбинацији са летњом топлином и ведрим ноћима, ова природна светлосна представа пружа прилику да се дивимо лепоти универзума.

Када је киша метеора

Овогодишња киша је активна већ од 17.јула, али ће главни догађај бити овог викенда, од суботе увече до недеље ујутру, када ће достићи свој врхунац. "Прво ће почети да се појављује само по неки метеор, можда по један на сваких 15 минута, па ће наставити да убрзавају све до пред зору у недељу, када ћете видети да су метеори свуда", каже научник НАСА специјалиста за метеоре Бил Кук, за Асошијетед прес.

Како да их видимо

За викенд ће месец бити у опадајућој фази, видљиве површине само 10 посто, што је добра вест, јер сјајан и велики месец може отежати уочавање метеора. Не треба вам никаква опрема да бисте их видели, али ћете морати да дате очима око пола сата да се прилагоде мраку. Персеиди се могу појавити било где на небу. Зато само "лезите на леђа, скрените поглед са месеца и погледом обухватите што више неба", рекао је Кук.

Ноћ метеора на Авали

У суботу, 12.августа 2023. од 21 часова па до поноћи, небески спектакл ћете моћи да посматрате и са комплекса Авалског торња. Организовао је и посматрање телескопом, али и голим оком из лежећег положаја, због чега се сви љубитељи астономије као и романтичари позивају да са собом понесу ћебе или подлогу на којој ће лежати док посматрају овај небески феномен уз стручно вођење представника Астрономског друштва "Руђер Бошковић", каже се на сајту Авалског торња.

image