Магазин

Главни састојак сендвича је "кривац" за накупљање висцералних масти у стомаку

Ретко ко може да одоли сендвичу - том омињеном јелу ког чине два парчета хлеба, месо или сухомеснати производи, сиреви и намази. Ипак, дијететичари напомињу да је баш једна намирница која је саставини део овог оброка "главни кривац" за накупљање висцералне масти - масноће која се складишти око органа у стомаку.
Главни састојак сендвича је "кривац" за накупљање висцералних масти у стомаку© Seriously Low Carb

Поред тога што су укусни, њихова припрема је практича и зато су сендвичи чест избор. Ипак, нутрициониста Лори Волкер сматра да је бели хлеб најчешћи узрок за повећање вицеларних масти које могу да отежају оптимално функционисање унутрашњих органа.

"Бели хлеб се често фаворизује због меке текстуре, али је повезан је са повећаним ризиком од нагомилавања висцералне масти. Ова врста масти се налази дубоко у трбушној дупљи и повезана је са различитим здравственим проблемима, укључујући инсулинску резистенцију и метаболичке поремећаје. Рафинираном брашну које се користи у белом хлебу недостају влакна и хранљиве материје које се налазе у целим житарицама, што доводи до брзих скокова нивоа шећера у крви", наглашава Лори.

Нутрицониста је истакла је да се бели хлеб брзо вари и тако се брзо претвара у глукозу:

"Вишак глукозе може да се складишти као висцерална маст у телу. Ова маст је посебно опасна јер се тело не метаболише добро и може допринети озбиљним здравственим проблемима као што су дијабетес, болести срца и мождани удар", објашњава дијететичар.

Сличан став о белом хлебу има и аустралијски нутрициониста Сузи Барел напомињући да "бели хлеб није најбољи избор и да је потребно пронаћи здравије алтернативе".

Уколико не можемо да одолимо сендвичима, хлеб од житарица са целим зрном је иделана супституција за бели хлеб:

"Хлеб од житарица са целим зрном је дефинитивно најбољи и при томе треба имати у виду следећу битну ставку, а то је да је мања кришка, а што гушћа текстура. Мала кришка је боља за контролу телесне тежине и садржи мање угљених хидрата. Што више зрна има, то је боље за контролу глукозе у крви", каже Сузи.

Нутриционисти напомињу да је за здравље увек боље да бирамо варијанте здравијих сендвича, који поред кришки са житарица са целим зрном треба да садрже парче меса или рибу уместо месних прерађевина, као и салату.

image