Магазин

Да ли је срећа "заразна"? Научници са Харварда тврде да јесте

Јесте ли се икада запитали због чега вам се расположење поправи оног тренутка када се нађете у друштву оних који исијавају од среће? Научна студија показала је да је разлог томе "заразност" среће, као и да је само мало позитивне енергије довољно да наше окружење постане лепше и инспиративније место.
Да ли је срећа "заразна"?  Научници са Харварда тврде да јесте© Canva / courtneyk

Уколико бисте само пробали да прођете улицом и спонтано се осмехнете пролазницима, или приликом уласка у самопослугу срдачно поздравите запослене, увидели бисте и да је њихова реакција веома позитивна, а узвраћени осмеси и топли поздрави поправили би и ваш и њихов дан. Разлог томе јесте чињеница да је срећа "заразна", као и да се ми, као људи, повезујемо на нивоу заједничког осећаја среће.

У потврду томе, постоји чак и пословица која каже "Можда не можемо променити цео свет, али можемо променити свој", а водећи се њоме, само мала промена у нама допринеће ширењу позитивних вибрација и у нашој непосредној околини.

Да је срећа "заразна" први су доказали научници са Харварда

Да је осећај среће "заразан" први су доказали истраживачи са Универзитета Харвард и Универзитета Калифорније у Сан Дијегу, а њихова студија обухватила је пет хиљада људи током више од 20 година. Циљ је био да се открије да ли се и на који начин се срећа "шири" међу људима, а њихов закључак потврдио је да се она преноси не само на онога кога сретнете, већ и даље.

Три степена "заразности" среће

Феномен "заразности" среће има три степена, односно нивоа утицаја: када сретнете особу на улици коју срдачно поздравите, ваша срећа прећи ће на њу, али се ту неће зауставити - ланац ће се наставити даље, и следећа особа коју сретне она коју сте срели ви, такође ће осетити позитивне вибрације и поделити срећу, чиме ће се срећа умножити.

Срећом, туга није "заразна"

Истраживачи су у току своје научне студије желели да виде да ли се и друга емотивна стања могу попут среће проширити на друге људе у нашем окружењу, па су тако посматрали и емоцију беса, али и туге. Њихово истраживање донело је оптимистичне резултате: туга нема способност да буде "заразна" као што има срећа, већ се могу јавити емоције попут емпатије које нас на моменте могу "спустити". Већ након проласка дејства окидача туге, односно раздвајања од оних који се осећај тако, и наше осећање туге брзо губи на интензитету.

Опрезно са туђим осећањима

Иако је срећу веома тешко сакрити, веома је важно не осујетити друге људе, и својим смешком или топлим поздравом не изазвати непријатност или осећај угрожености. И овде су важне социјалне вештине, али и познавање културе народа: примера ради, у неким земљама се чак и културни смешак у знак поздрава може протумачити као неумесан, па чак и увредљив начин флертовања, док у другим може бити схваће као жеља за ближе упознавање. Дакле, важно је одабрати и прилику, али и начин дељења своје среће.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner