Магазин

Зашто нам се неки снови често понављају и шта они значе

Сањамо да покушавамо да кажемо нешто на испиту и никако да изустимо. Или, неко нас прогони а ми тешко трчимо, све смо слабији и корак нам постаје све ситнији. Примери су бројни, а ми стичемо утисак да се овакви снови изнова и изнова понављају. Због њих се будимо уз мисао "опет исти сан", а оно што је занимљиво је да се они не догађају често, али ми стичемо такав утисак.
Зашто нам се неки снови често понављају и шта они значе© Karolina Grabowska

Снови који се понављају вековима су интригирали и збуњивали људе, остављајући нас да се питамо зашто у сновима настављају да нам се појављују одређени сценарији, места или људи. Ова упорна ноћна искуства изазвала су радозналост међу истраживачима снова, психолозима и појединцим

Поред осећаја немоћи, уобичајене теме снова односе се на неку срамоту (један од честих понављајућих снова да сте голи у јавности) или опасности као што су падање са великих висина, саобраћајне несреће или природние катастрофе.

"Пошто се наши снови обично не понављају, а ако се догоди да сањамо исти сан двапут ми га онда сматрамо понављајућим сном. Они су чешћи у детињству, али се могу појавити и у одраслом добу. Снови који се понављају обично се односе на веома дубока животна искуства или на проблеме који ће се потенцијално понављати у животу", сматра истраживач снова и професорка психологије Деирдре Барет и додаје да се "такви снови не понављају често већ се јављају с времена на време".

Немају универзално значење 

За неке снове који се понављају, порука је јасна - ако стално сањате да касните у школу или на посао, вероватно сте често нервозни јер нисте спремни за такве ствари.

Упркос њиховој уобичајености, такви снови немају универзално значење:

"Тумачење снова зависи од особе до особе. Неки људи имају снове који се "врте" око анксиозности - сањају полагање теста иако годинама нису били у школи. То може да значи страх од неуспеха или критиковање од стране ауторитета. Снови о испадању зуба могу имати везе са губитком нечега другог у вашем животу, осећањем безнађа или беспомоћности или указују на неке здравствене проблеме", каже је Барет.

Суочавање са сновима

"Када се суочите са сном који се понавља, запитајте се шта би могла да буде порука? Какав је ваш однос према стварима или људима у сну? Који су страхови и системи веровања о тим стварима? Које су пет најбољих ствари у животу које га могу покренути? Шта вас заиста брине", саветује доктор Алекс Димитриу.

Доктор сматра да и неформално тумачење сна доста помаже у животима људи: "Сасвим је у реду да попричате са са блиском особом од поверења која може да вам укаже на ствари које ви не видите", каже је Барет.

Зашто су теме снова исте од особе до особе

Иако научници не могу да дају јасан одговор на ово питање постоје тезе да се овакви понављајући снови са темама истим од особе до особе појављују у стресним перидоима живота.  

Такође, уобичајене теме могу се делимично објаснити физиолошким појавама који се дешавају током сна. Истраживање научног тима из Израела из 2018. године открило је да сан о губитку зуба не мора да буде повезан са симптомима анксиозности, већ је повезан са стискањем зуба током сна. 

Писање дневника и медитације 

"За моје пацијенте, а и мене, вођење дневника је веома корисно. Писање може да ублажи те негативне снове који се понављају, али и стрес", сматра доктор Алекс Димитриу.

Када знате који страх стоји иза вашег сна, доктор је препоручио да се обради методом три колоне која се користи у когнитивно-бихејвиористичкој терапији: "Која је ваша аутоматска мисао? Какав је ваш аутоматски осећај? На крају, која је алтернативна мисао?", саветује Димитриу. Научници истичу да се медитација показала као успешна метода у "борби" са понављајућим сновима, пише Си-Eн-Eн.

Порука која је битна да схватимо

Стручњаци сматрају да све што се стално понавља вредно је истражити: "Често овакви снови код људи изазивају страх. Као психијатар могу да кажем да постоји нека порука која треба да дође до вас. Потребно је да схватимо која је та порука да би престали да сањамо такве снове", каже доктор Алекс Димитриу.

"Снови који се понављају могу бити последица лошег животног стила. Много непријатних ствари може да се догоди и током ноћи ако сте неиспавани, пијете касно увече кафу или алкохол", каже доктор Нирит Софер Дудек и додаје да је "основа здравог живота базира на спавању".

Али ако вас снови који се понављају чине да сте под стресом или несрећни и нарушавају вам способност нормалноg функционисања, време је да потражите стручну помоћ, кажу стручњаци.

image