Магазин

Моцартова симфонија у извођењу три пса и оркестра на фестивалу у Копенхагену

Мало познато дело оца Волфганга Амадеуса Моцарта, Леополда, "Ловачка симфонија" изведена је на отварању фестивала класичне музике у Копенхагену. Ова вест би можда прошла и незапажено да се оркестру нису прикључила три пса, која су такође учествовала у извођењу композиције.
Моцартова симфонија у извођењу три пса и оркестра на фестивалу у Копенхагену© Manuel Nägeli

Пси Куки, Софус и Сика су равноправно "вежбали" нумеру на проби, а диригент Адам Фишер, који је водио аудиције за десетине паса, рекао је да поштује жељу композитора да део симфоније прате ловачки пси.

Одушевљење новим члановима, није крио ни вођа камерног оркестра Андреас Вето, који је рекао да се "синфонија састоји из три става, где у последњем ставу креће лов. Баш као и у стварности, чује се пуцњава и пси лају. Ми имамо три пса на сцени која лају на знак".

Дански оркестар је био апсолутно одлучан да за овај наступ има псе на сцени и Вето је тим поводом додао: "Већ неколико година жеља нашег диригента Адама Фишера је да изведе управо ово дело, јер ће моћи да укључи псе".

Пси не лају насумично, већ раде синхронизовано са оркестром. Пси су изабрани због своје вештине лајања и прошли су тромесечну обуку - не само да лају на команду, већ и да остану тихи до краја наступа.

Власница пса Кукија, Хели Лаувринг рекла је да се у њеној породици слуша класична музика и посећују концерти:

"Када смо видели да је отворена аудиција за псе који би учествовали на фестивалу, помислили смо како је то фантстично. Када бих морала да будем сасвим сама на сцени, мислим да бих била нервозна, али сва пажња је на њој и она је звезда. Ја сам одмах иза ње са свим псећим посластицама".

image