Магазин

Најделотворнији савети за превазилажење џет лега

Иако путовања доносе познанства са новим местима, културама и људима, џет лeг може да "уради своје" и поквари вам усхићење које путовање носи са собом. Уколико сте летели на далеку дестинацију, прошли сте кроз различите временске зоне и сигурно доживели да се првих пар дана на новој дестинацији претворило у ноћну мору. Да не би дошло до тога да биолошки сат буде толико поремећен да заправо не знате где сте, постоје савети који могу да ублаже ово стање.
Најделотворнији савети за превазилажење џет лега© @ KamranAydinov

Промена фаза између биолошког и физиолошког циклуса праћена џет легом који се јавља као одговор на ремећење биолошких ритмова у организму, најчешће се испољава симптомима као што су умор, несаница, мучнина, губитак апетита. Многу путници објашњавају да је овај поремећај сличан мамурлуку и потребно је време да дођу себи.

Ипак, сунчевa светлост, хидрирање, прескакање кофеина и конзумирање оброка у локално време могу вам помоћи да смањите последице џет лeга, тврде научници.

"Обилнији оброк у раним јутарњим сатима у новој временској зони може помоћи да се превазиђе џет лег. Такође се не препоручује да једете ноћу или да стално мењате распореде оброка", каже научник Итонг Хуанг са Универзитета Нортвестерн у Илиноису.

Један од савета за превазилажење џет лега је тај да биолошки ритам тела буде усклађен са распоредом изласка и заласка сунца са вашем одредишту.

"За временске разлике од 10 до 12 сати препоручљиво је остати будан све док не стигнете на дестинацију. Кратке дремке помажу да се издржи дан, а и дневно светло помаже да останемо будни. На тај начин се прихвата образац спавања који важи за место у које идемо", сматра доктор Ханс Гунтер Вајс.

Блага дехидрација је уобичајена када се путује авионом. Зато је важно да уносите доста течности пре, током и после лета. Препоручљиво је да избегававате кофеин и алкохол, јер они могу да поремете сан, истиче се на порталу Хелт Харвард.

Од посебног интереса за истраживаче Универзитета Нортвестерн у Илиноису су били ефекти старења на билошки ритам, где је закључено да је старијим људима генерално потребно више времена да се опораве од џет лега, што може бити зато што се њихови биолошки ритмови лакше поремете.

Када је џет лег тежи - када се лети на запад или исток

Неуронима је лакше да се изборе са продуженим трајањем дана него са његовим скраћењем. Стручњаци објашњавају да летењем ка западу, тј. временски уназад, дан се продужава, тако да дуже остајемо будни дању, што је природна тежња организма. А кад се лети на исток, дуже остајемо будни током ноћи, што организам теже подноси", тврде научници са Универзитета Мериленд.

"Наш унутрашњи сат има циклус који траје мало дуже од 24 сата. Зато се лакше организам прилагођава када летимо на запад, него када летимо на исток, где нам се дан скраћује и где дуже остајемо будни ноћу", објашњавају научници. 

image