Магазин

"Штенци пандемије" пролазе кроз адолесценцију и осећају анксиозност

Уколико сте за време пандемије корона вируса набавили штене, постоји могућност да се сада код љубимца примећују знаци анксиозности због раздвајања. Све више људи се враћа на посао у канцеларију са пуним радним временом, те пси могу да осете велику узнемиреност кад остану сами. Стручњак за дресуру паса објашњава које ситуације откривају да штене пати за власником и осећа сепарациону анксиозност.
"Штенци пандемије" пролазе кроз адолесценцију и осећају анксиозност© pixabay

Ако сте за време пандемије, дакле пре три године купили, добили или набавили штене, могуће је да сада ваш љубимац пролази кроз разне кризе и ситуације. Наиме, стручњаци напомињу да пролази кроз период адолесценције, а може да му буду тешко и што не проводи више толико времена са вама колико је навикао.

"Власници паса се сада суочавају са двоструким проблемима. "Ти пси ће проћи кроз адолесценцију, а њихова анксиозност ће се вероватно погоршати", каже Лорна Винтер, дресер паса и суоснивач апликације за обуку штенаца ЗигЗаг.

Скоро 20 одсто власника паса би размислило о томе да се одрекну свог пса због понашања које је повезано са анксиозношћу, показало је истраживање са наведене апликације.

"Лако упасти у замку мислећи да је понашање повезано са анксиозношћу проблематично", каже Лорна за Дејли мејл.

Промена у понашању код пса по питању анксиозности постаје више него очигледа. У наставаку прочитајте који су то знаци да пса нешто "мучи" и да осећа анксиозност из било ког разлога. 

Заборавља комаде

"Ако је ваш пас заборавио команде, ово би могао бити знак упозорења на анксиозност. Када је пас узнемирен, понекад може ући у стање које се зове 'научена беспомоћност', што може изгледати као да су дистанцирани или игноришу команде. У случајевима анксиозности од раздвајања, ваш пас је можда био успаничен када сте отишли. И онда када сте вратите са посла, постану прилично затворени", каже је Лорна.

Цвили или лаје кад изађете из собе

"То може бити знак анксиозности, посебно анксиозности одвајања - овај термин се користи за описивање када је псу тешко да буде сам. Често јавља када су сами и плаше се да су напуштени", рекла је Лорна. Она препоручује да насумично одлазите до врата током дана како би се пас навикнуо на идеју, а затим да наредна три дана отварате и затварате врата: "Онда изађите, само на неколико секунди, па почните да продужавате време", саветује.

Често копа

"Копање је 'понашање померања' које псима нуди осећај удобности ако се осећају анксиозно. Размислите о томе да направите први корак тако што ћете елиминисати све потенцијалне "окидаче за стрес" који би могли да изазову њихову жељу за копањем. Могуће је да сигнализирају своју нелагодност и изражавају жељу за променом", каже Винтер.

Истиче да су неке расе склоније копању када су узнемирене или узбуђене, и то чешће раде јазавчари, биглови и већина овчарских раса. Стручњак за дресуру паса препоручује да анксиозност пса усмерити на игру и саветује да се "побрините да у њиховом кревету има доста ћебади које могу да ископају и да направе гнездо у које ће се ушушкати када затреба".

Жваће ципеле

Жвакање софе, ципела или врата обично се указује на анксиозност или досаду: "Ова навика жвакања произилази из поузданог инстинкта самоумиривања због којег се осећају добро, јер жвакање у њиховом мозгу покреће ослобађање хормона среће као што су ендорфин,  допамин и серотонин. Размислите о томе да свом кучету понудите безбедну играчку за жвакање, нпр. неку лоптицу - нешто у шта могу да забију зубе и да се ослободе стреса и анксиозности које можда осећа".

Врши нужду у затвореном простору

Већина штенаца има мале бешике и ограничену контролу, тако да је природно да им се неке ствари спонтане догоде. Али ако штене стално користи затворене просторе за вршењу нужде када нисте у близини или током ноћи, вероватно се суочава са анксиозношћу одвајања. Штенци напредују у рутинама, налазећи утеху у игри, шетњи и јелу. Успостављање распореда може учинити чуда и за анксиозност штенаца, али га оспособити да користи "тоалет" онако како би требало. 

image