Магазин

Метода 5С : Чист и уредан дом у само пет једноставних корака

Уредан и чист животни простор један је од предуслова за пријатан боравак у њему, али је због динамичног распореда, деце и кућних љубимаца он најчешће само сан. Захваљујући јапанским експертима и њиховој методи "5С" ваш стан или кућа могу постати баш као из снова, а кључ је у 5 једноставних корака на слово "с".
Метода 5С : Чист и уредан дом у само пет једноставних корака© Canva / fotostorm

Не постоји ништа лешпе од чисте куће у којој је све на свом месту, али да би она постала и остала цакум-пакум, потребно је посветити јој доста времена. Неочекивано (или ипак не), али рецепт за чист и уредан животни простор долази од Јапанаца, односно из њихове аутомобилске индустрије, која је имплементирала методу "5С" за бољу организацију простора.

"5С" метода је рецепт за чист и уредан дом

Креиран у Јапану, метода "5С" има задатак да побољша ефикасност и уједно редукује све непотребне компоненте како би комплетан систем функционисао боље и био једноставнији за одржавање. Назив методе је настао спајањем 5 првих слова сваког појединачног корака који га чини на енглеском језику:

  • Сортирање - све што се не користи и нема сврху се одлаже или баца
  • Слагање - све што се користи, слаже се тако да буде приступачно за узимање и одлагање
  • Сјај - сваки предмет се чисти, тако да буде сјајан, без мрља и прашине
  • Стандардизација - процес се стандардизује тако што се креира чек-листа активности
  • Свакодневно понављање - одржавање реда лежи у континуираном понављању активности

Како се "5С" метода примењује у одржавању дома

Испоставило да је делотворност ове методе једнако добра и у аутомобилској и другим индустријама, али и у организацији дома, будући да јасан оквир не оставља превише простора за избегавање или губљење у активностима. Први корак је елиминисање свих непотребних ситница у стану које само сакупљају прашину, а када се отарасите свега што вам не треба, преостале ствари се слажу тако да буду на дохват руке. Након тога следи чишћење, а затим најједноставнији корак - одржавање. Просто као пасуљ, што би се рекло.

"Цела замисао "5С" методе јесте да имате само оно што вам је потребно и да сваки предмет има своје место у дому", објаснила је Ребека Енберг, експерт за организацију дома.

Методу можете примењивати постепено, а чак ни деца и љубимци нису препрека

У оквиру животног простора, овај метод можете почети да примењујете постепено, од једне просторије преко свих осталих, а затим овако можете организовати и терасу, подрумске просторије или гаражу. Ограничења нема.

Такође, независно од тога да ли имате децу и кућне љубимце или не, имплементација ове методе је могућа у сваком тренутку. Једино што вас може у томе омести јесте ваш однос према предметима који не служе ничему, а имају за вас неку сентименталну вредност. Но, ни ово не мора бити препрека - и у свету, и код нас, постоји могућност изнајмљивања специјализованих контејнера у којима можете одлагати све предмете које вам је жао да баците или које немате где складиштити.

image