Магазин

Зашто не осећамо дезодоранс иако смо га ставили

Дезодоранси и антиперспиранти су постали део свакодневнице - користимо их после туширања, често њиме "освежимо" чисту мајицу, носимо их на тренинге. Ипак, постоје ситуације кад се дезодоранс не осећа, а антиперспирант не спречава знојење. Најчешће узроци због чега се то догађа су повезани са стресом, или их једноставно не стављамо у право време.
Зашто не осећамо дезодоранс иако смо га ставили© @ gpointstudio/freepik

Уз умивање и прање зуба, стављање дезодоранса или антиперспирана ствар je рутине. Њихово наношење подразумева одржавање основне хигијене. Ипак, догађа се да дезодоранс наносимо у већој количини, али он не оставља мирисни траг - и дeшава се да превлада мирис зноја. Такође, догађа да ставимо антиперспирант, али чини се да препарат не спречава знојење, а то је његова првобитна намена. Зашто се то догађа? 

Стрес као један од могућих елиминатора

"Знојимо се да бисмо контролисали телесну температуру. Међутим, у неким случајевима се знојимо више него што је неопходно. Ово је познато као патолошко знојење или хиперхидроза. Сам зној је без мириса. Међутим, бактерије на кожи разграђују зној, стварајући непријатан мирис", каже др Џошуа Зајхнер.

Када се догађају стресне ситуације, тада се више знојимо не би ли расхладили тело. Зној у комбинацији са бактеријама на кожи изазива непријатан мирис и постоји могуће да ће да елиминише дезодоранс који смо ставили.

Наносимо антиперспирант на мокру кожу

Ако стављате антиперспирант након туширања, његова примена је мање ефикасна. Алуминијум, активни састојак антиперспиранта, не може да продре у влажну кожу. То значи да стављање антиперспиранта кад сте већ знојави или када изађете из каде не могу да буду корисни. Алуминијум не може да прође кроз зној или воду и тако чини антиперспирант у суштини бескорисним.

Бактерије или микробиом коже мењају мирис тела

Промена исхране или дијета утиче на целокупну промену организма, а познато је да храна утиче на мирис зноја. "Здравље црева, здравље коже и здравље микробиома коже могу утицати на мирис нашег тела", каже докторка Џули. Свакако да ће ова промена у исхрани утицати и на то да ли и како се осећа дезодоранс на вашој кожи. 

Одећа "ствара" проблем

Тканине од полиестра или синтетике доприносе да се више знојимо и оне задржавају мирис зноја због саме природе материјала. Ипак, са ланом, свилом, памуком односно природним материјалима је скроз друга прича. Ове тканине дозвољавају мирису да се "креће" кроз сам материјал. Ако по врелом дану носите  блузу од природних материјала у комбинацији са природним дезодорансом, врло је вероватно да ћете осећати мирис препарата и то због самог материјала. 

Када треба ставити дезодоранс, а када антиперспирант

Већина нас по навици наноси дезодоранс или антиперспиранте на пазухе пре него што крене напоље, али стручњаци сматрају да је најбоље време за њихово наношење ноћу, непосредно пре спавања. "Антиперспиранти најбоље делују ноћу када је кожа скроз сува", каже др Дебра Џалиман.

Пошто се ноћу мање знојимо, они могу ефикасније да формирају "чеп" у знојној жлезди ако их примените пре спавања. Ипак и ту треба бити опрезан:

"Ако се не знојите претерано, блокирање производње зноја антиперспирантом вероватно није добра идеја. Ако га потпуно блокирате, ризикујете парадоксално повећање производње зноја у другим областима", рекла је др Џули Русак, дерматолог.

Са друге стране, уколико стављате дезодоранс, нанесите га ујутру и тако ћете обезбедити пријатан мирис  о свежину током дана.

image