Магазин

Како да што безболније прихватимо отказ

Добити отказ свакако није пријатна ситуација. Стручњаци саветују да ту информацију покушате да прихватите што мирније и да не паничите, јер постоје стратегије које помажу да одржите финансије и каријеру на правом путу без обзира што се ово догодило.
Како да што безболније прихватимо отказ© Magnet.me/unsplash

Отпуштања са посла може бити разорно за човека и емоционално и финансијски. Сви ће се сложити да то није једноставна ситуација. Мисли се роје, у себи постављате хиљаду питања - шта и како сад, помишљате да никад нећете наћи други посао. Падате у стање шока - јер, како ћете платити рачуне и преживети наредни месец? Осећате да би требалo да шаљете свој CV свим фирмама, набрајате људе које познајете, а који би могли да вам помогну.

Ипак, стручњаци кажу да у оваквој ситуацији најпре треба себи дати одушка: "Људима који су недавно отпуштени потребне су недеља или две, да процесирају и прођу кроз своје емоције и опораве се од онога што се вероватно чини као трауматично искуство. Приоритет је ментално и емоционално благостање, јер ће оно осигурати бржу и ефикаснију потрагу за послом", каже Кристен Заво, стручњак за каријеру.

Обратите се својим колегама, пријатељима и породици

Умрежавање је један од најбољих начина да преузмете следећи корак у каријери. Можете објавити на друштвеним мрежама да сте у потрази за послом, али препоручљиво је да пошаљете приватне поруке бившим колегама, као и шефовиома.

"Обе методе за проналажење посла су корисне. Али, највише успеха сам видела у индивидуалном контакту. Препоручујем особама које траже посао да искористе своју мрежу и да се повежу са новим људима из области њиховог интересовања али путем директиних порука", додаје Заво.

Наведите своја достигнућа

"Уколико напишете листу ваших достигнућа, укључујући и успехе који нису повезани са каријером, то може да помогне да се подсетите на своју природну снагу, способност и отпорност да пребродите сваки неуспех, каже Заво.

Размислите о промени каријере

Уместо да одмах тражите сличне послове, отпуштање пружа савршену прилику да каријеру усмерите на неки други позив или чак да покренете сопствени посао. "Иако отпуштање може да изгледа поражавајуће, то је такође прилика да поново процените, и ако желите, усмерите своју каријеру у правцу који више одговара вашим потребама и жељама", наводи стручњак за каријеру.

"Парт тајм" послови су исто опција

"Сваки приход ће добро доћи", каже Изабел Бароу, директорка финансијског планирања. "Посао са скраћеним радним временом је боља идеја него да покушавате да се фокусирате само на дугорочни циљ замене изгубљеног посла. Запамтите да ће се ваше финасије опоравити, послови ће поново постати доступни, али морате да се фокусирате на краткорочне потребе за новцем".

Управљање финансијама након отказа

Најтежи део губитка посла је суочавање са финансијским последицама - посебно ако финансије нису биле савршене пре него што је дошло до отпуштања. Реално сагледавање стања и предузимање акција ће минимизирати утицај губитка посла. Потребно је да ствари сагледате онаквим какве јесу - колико је заиста потребно да издвојите за кирију, рату за кола, храну.

"У том случају имате поглед на своје финансије из реалне перспективе како бисте могли да видите на шта треба да потрошите", каже Кортни Алев, финансијски стручњак. Она саветује да "не заборавите да размотрите било које друге приходе као што су плата супружника, отпремнина или неке друге евентуалне изворе", пише Рил симпл. 

"Морате да добијете јасну слику о томе шта имате на расплогању", каже.

Без расипања

Када се ради о ренти за стан и кола, храни и рачунима немоновно је да ћете морати да издвојите новац. Али, постоји могућност да трошите приличан износ на ствари које нису толико битне. Прегледајте изводе своје кредитне и дебитне картице да бисте пронашли ствари које можете да "обришете" сада из свог буџета.

Не заборавите да је све ово привремено

После добијања отказа, сигурно ћете вам бити тешко и застрашујуће, али запамтите да отказ није коначна ствар у животу и не траје заувек - уколико желите да радите. 

image