Магазин

Како је добитница Нобелове награде одгајила двоструку олимпијску шампионку

Каријера научнице Каталин Карико, овогодишње добитнице Нобелове награде за физиологију или медицину, може да нас научи једној битној лекцији, а то је упорности. Њен рад на развоју мРНК вакцине често је био оспораван и упркос многим потешкоћама током низа година истраживања, каже да никада није размишљала да промени фокус свог деловања. Позитиван став и упорност је покушала да пренесе на своју ћерку и очигледно да је у томе успела, пошто јој је наследница двострука олимпијска победница.
Како је добитница Нобелове награде одгајила двоструку олимпијску шампионкуGetty © Jemal Countess / Stringer

Мађарска биохемичарка и научница Каталин Карико не само да је успешна у домену свог рада, већ је и веома поносан родитељ. Истицала је да је упорност и самопоуздање нису учинили само добрим научником, него су је те особине учиниле и добрим родитељем, преноси Си-Ен-Би-Си.

Да ивер не пада даље од кладе, говори и чињеница да је и њена ћерка Сузана Франсија такође веома успешна. Наиме, она се чак два пута "китила" олимпијским златом у веслању - 2008 и 2012. године. Такође је магистрирала криминологију и социологију на Универзитету Пенсилваније.

Многи су зато били заинтересовани да сазнају како је заузета и посвећена научница одгајила тако успешно дете.

Будите пример својој деци

Када су Карико питали како је балансирала са захтевном каријером и дететом, она је дала веома једноставан одговор: "Немојте превише да асистирате деци, него им будите пример".

"Док је одрастала, ћерка је увек била атлетски тип, али се није истакла ни у једном спорту. Будући да је веома висока, многи су мислили да ће бити добра у кошарци. Али то није био код ње случај", присетила се Нобеловка. 

Сузана се придружила веслачком тиму на другој години на Универзитету Пенсилваније, где је похађала школу од 2000. до 2004, па се онда придружила сениорској репрезентацији Америке у веслању и освојила златну медаљу 2008. и 2012. на Олимпијским играма.

"Увек ми је говорила да се на 500 метара осећа као да седи у киселини, а онда пред крај трке то само ум гура", присетила се Карико шта јој је рекла ћерка.

Шта је оно што обликује дете

"Ви гледате своје родитеље и како се односе једни према другима и како се односе према бакама и декама, комшијама, пријатељима. У школи гледаш како се понашају твоји наставници. То је оно што те обликује", каже Нобеловка.

"Видети родитеље како напорно раде и имају позитиван начин размишљања", каже Карико, "било је важније за Сузанин развој од било којих ресурса које новац може да купи".

Деца имају задатке које треба да обаве 

"У 6 сати ујутру била сам у лабораторији јер сам морала да избегнем саобраћајне гужве. Моја ћерка је знала да мора да устане и понекад припреми доручак за мог мужа који је радио до касно. Дете је део породице и има обавезе. Деца прихватају ваше навике, а не речи. Најбољи начин да одгајате отпорно дете је да сами покажете ту особину", истиче научница.

image