Магазин

Микроварање: Није класична превара, али може да уништи везу

Израз микроварање (microcheating) неко време се "провлачи" кроз ТикТок објаве и односи се на ситуацију када интереси и намера партнера нису баш чисти и невини. Откривају га тајно дописивање, флертовање или на пример, да партнер крије да је у вези. Стручњаци истичу да ова ситуација није тако јасна као неверство, али корисници поменуте мреже тврде да је микроварање исто што и варање и да ту нема дилеме.
Микроварање: Није класична превара, али може да уништи везу© @ gpointstudio/freepik

Сви можемо да упаднемо у замку микроварања. Лајкујемо нечију слику, покренемо разговор у приватним порукама на Инстаграму, смешкамо се исчекујући његов или њен одговор. Микроварање је чин који "мирише" на нелојалност или неверство, али технички није очигледно, класично варање, пише Сајколоџи тудеј. Ово су мала дела са потенцијално великим последицама.

Ако имате доказе да вас партнер вара, на пример да сте сазнали да је имао сексуални однос са неком другом, јасно је о чему се ради. С друге стране, слање порука згодној колегиници са посла може да значи да се дописују баш око посла, али могуће је да ту ипак има нечег што може да се развије у преверу.

Особе које су осетиле овако нешто, објашњавају шта су приметиле да је промењено у односу са партнером.

  • Тајно се дописује или брише поруке
  • Не ставља јасно до знања другима да је у вези
  • Поклања другој особи вредне ствари, као што су телефон или скупоцен накит
  • Флертује и тајно се дружи са другим потенцијалним девојкама
  • И даље се чује или дописује са бившим
  • Говори особи за коју је заинтересован негативне ствари о нама и нашој вези
  • Тражи емоционалну подршку од других уместо од вас
  • Већ је на сајту за упознавање
  • Дефанзиван је и често мења расположење

О овој теми било је расправе и на ТикТоку и многи се слажу да је "микроварање исто што и варање", као и да је "микроварање заправо лагање", и да је "бивши са разлогом бивши".

Постављање граница и комуникација су кључ у овој ситуацији

Када уочимо овакве ситуације, а имамо намеру да одржимо везу, помоћи ће нам успостављање јасне границе о томе шта је прихватљиво, а шта није. Немогућност договора о таквим границама је знак упозорења. Ако партнер не може да води зрелу, рационалну дискусију о микроварању, онда постоји вероватноћа да није права особа за нас. На крају крајева, упркос томе што је превара "микро", то би могао бити знак да однос има веће проблеме у позадини који би могли постати "макро".

image