Магазин

Опседнутост славним личностима и степен интелигенције су повезани, тврде научници

"Открили смо да су код особа које имају тенденцију да се диве славним личностима когнитивне вештине ниже" навели су научници у закључку своје студије, у којој су истраживали повезаност степена интелигенције и опседнутошћу звездама шоу-бизниса.
Опседнутост славним личностима и степен интелигенције су повезани, тврде научнициGetty © Astrid Stawiarz

Интересовање животима славних холивудских звезда траје већ неколико деценија и готово да нема земље у којој звезде не пуне ступце таблоида, а јавност са нестрпљењем ишчекује нови наслов, објаву на друштвеној мрежи или епизоду документарне серије о животу свог фаворита.

Не тако давних 90-их година прошлог века, опседнутост звездама била је најпопуларнија међу млађим генерацијама, чије су собе од пода до плафона биле облепљене постерима тадашњих звезда попут Џенифер Лопез, Аврил Лавињ или Викторије Бекам. Дечаци су, наравно имали своје фаворите - славне фудбалере, глумце и репере. Једина разлика је била у томе што у то време није било друштвених мрежа, па се на нове слике чекало и ново издање магазина, некада и по месец дана.

Данас, у доба дигиталне ренесансе, живот светских звезда је "на извол'те", на само један клик, па се и праћење њихових свакодневних активности путем "сторија" у појединим случајевима претворило у опсесију.

Али, шта кажу научници, да ли у томе има ишта лоше, ако изузмемо зависност која се ствара целодневним "скроловањем" по друштвеним мрежама?

Тест интелигенције показао праву слику

Истраживање је спроведено на 1.763 испитаника, а упоредо су коришћене две методе - једна је подразумевања задатке попут оних на тесту интелигенције, у којима су испитаници имали тест речника и замене симбола, док је друга, "Скала славних" креирана како би се установило у којој су мери испитаници заинтересовани за животе славних личности. Овај упитник се састојао од потврдних и одричних одговора на констатације.

"Често се осећам као да морам да научим личне навике омиљене познате личности", "Опседнут сам детаљима живота моје омиљене познате личности" или "Када би ме омиљена позната личност замолила да урадим нешто противзаконито, ја бих то највероватније учинио" - су неки од примера из упитника.

Након што су упоредили резултате импровизованих тестова интелигенције и анкета о заинтересованости за животе звезда шоу-бизниса, истраживачи су приметили једну законитост: они који су били највише опседнути животима познатих личности су имали најниже перформансе на тесту когнитивних способности.

Корисници друштвених мрежа нису изненађени

Ова научна студија покренула је лавину коментара на друштвеним мрежама, а бројни корисници, како наводе у својим објавама, не могу да схвате због чега је научницима уопште била потребна студија да би доказали да опседнутост јавним личностима има везе са нижим степеном интелигенције. "Ко би морао да претпостави", написала је иронично једна корисница Икс мреже на свом налогу уз објаву научне студије. "Јесу ли заиста ово морали да истражују", написао је други. Изгледа да је само истраживачима њихово откриће новитет, док се свима осталима овај закључак подразумевао већ годинама.

Да ли ниво интелигенције утиче на степен опсесије или обрнуто

Ипак, научници још увек нису успели да докуче да ли је нижи степен интелигенције "кривац" за опседнутост животима јавних личности или је пак обрнуто, на манична жења да се испрати све довела до тога да су когнитивне способности ниже. Како се надају, ово њихово откриће ће подстаћи и друге научнике да даље истраже овај феномен, и вероватно дају бољи увид у повезаност можданих активности и опсесије било какве, па и ове врсте. 

"Будуће студије би требало да истраже нашу теорију да когнитивни напор уложен у одржавање опсесије омиљеном познатом личношћу може ометати перформансе особе у задацима који захтевају пажњу и друге когнитивне вештине", сугерисали су аутори студије за психолошки портал ПсајПост.

image