Магазин

Инстаграм и АИ удружени у новом циљу: Виртуелни пријатељи за разговор ће бити наша будућност

Компанија Мета се у последњих неколико година веома озбиљно посветила развоју софтвера са вештачком интелигенцијом, али и унапређењу постојећих друштвених мрежа попут Фејсбука, Инстаграма, а однедавно и Тредса. Сада је, рекло би се, Закерберг одлучио да оде корак даље и својим корисницима омогући да поред правих имају и виртуелне, АИ пријатеље.
Инстаграм и АИ удружени у новом циљу: Виртуелни пријатељи за разговор ће бити наша будућност© Canva / alexandraivankovich

Ако је судити по коду унутар друштвене мреже Инстаграм, Закербергови ИТ инжењери раде као "сингерице" само како би корисницима те платформе омогућили да круг својих пријатеља прошире. Овога пута, слике чет-бота су "процуреле" са налога на Иксу, иза кога стоји програмер и софтвер дивелопер из Италије.

Инстаграму је фокус на корисницима

Није тајна да Мета развија и унапређује свакојаке алате базиране на вештачкој интелигенцији, а оно што се тренутно "кува" у Закерберговој кухињи би могло надмашити сва постојећа софтверска решења. Према првим информацијама, које додуше нису стигле из компаније, већ са стране, у питању је чет-бот са којим би се корисници могли дописивати, разговарати, па чак и збијати шале.

Као што је Закерберг већ неколико пута нагласио, вредности његове компаније су потпуно другачије од вредности конкурената на тржишту: он жели да корисници његових софтвера и уређаја буду активнији, друштвенији и мање усамљени.

Чет-бот за свачији укус

Како је истакао ИТ стручњак који је и поделио информације о новом Метином чет-боту, корисници ће моћи да у потпуности персонализују свог виртуелног саговорника: моћи ће да бирају пол, старост, етничку припадност, али и да одаберу колико ће саговорник бити интровертан, креативан и ентузијастичан за разговор.

Након уноса основних параметара, чет-бот би добио и своје име и лик, а корисници би се са њим дописивали као и са свим осталим пријатељима, путем одељка са директним порукама.

Закерберг: "Ми смо друштвена компанија"

Током октобра месеца, Закерберг је у једном од гостовања истакао да Мета ради на више различитих модела вештачке интелигенције, а сваки од њих ће бити усмерен на различите сегменте. Наравно, увек са циљем да се корисницима омогући што боља услуга или производ.

"Имаћемо безброј случајева употребе за које мислим да су само забавне. Мислим да у основи помажемо људима да се повежу на различите начине. Размишљам много о томе, јер смо ми друштвена компанија", истакао је Закерберг у подкасту Лекса Фридмана.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner