Магазин

"Ништа специјално": Марк Закерберг искритиковао Епл Вижн Про

Први човек компаније Мета искритиковао је Епл Вижн Про, наочаре допуњене реалности које су прошле недеље биле представљене на конференцији технолошког магната. Корпоративно заседање бизнисмен је искористио и да најави лансирање сопственог производа који ће бити неупоредиво приступачнији љубитељима геџета.
"Ништа специјално": Марк Закерберг искритиковао Епл Вижн Про© Youtube / Techfluencer

Бизнисмен и први човек компаније Мета на корпоративном заседању изјавио је како представљене "наочаре" допуњене реалности компаније Епл не представљају никакву "чаробну технологију" коју његов тим људи до сада није истражио. Такође, остао је затечен и ценом уређаја са којом ће Епл Вижн Про (Apple Vision Pro) изаћи на тржиште почетком 2024. године.

Ову прилику Закерберг је искористио и да најави лансирање геџета под називом Мета Квест 3 (Meta Quest 3), који ће бити далеко приступачнији и моћи да се купи за 499 америчких долара, што је у поређењу са Епловом ценом од 3499 долара неупоредиво боља инвестиција.

Мета и Епл имају другачије вредности и виђење будућности

Милијардер и ентузијаста за развој метаверзума, Марк Закерберг, најавио је да ће нови уређај Мета Квест 3 дати могућност корисницима Мета да обухвате шири круг функционала, а као главну разлику између конкурента Епл навео је другачије вредности и визију компаније. Челник Мета навео је и да је гарнитура Квест намењена онима који желе да буду активнији, док је Епл у својој презентацији, потпуно супротно, приказао људе који седе на каучу, потпуно усамљени. "То је можда њихово виђење будућности, али то није оно што ја желим", истакао је Марк. Како је навео портал Д Верџ (The Verge), ово обраћање Закерберга било је прво обраћање још од 2020. године.

Мета Квест 3 - реалан конкурент новом Епл Вижн Про

Само неколико дана пре званичне најаве лансирања новог Епловог уређаја, 1. јуна, Мета је представила свој нови ВР геџет под називом Мета Квест 3, а Закерберг је искористио прилику са лично представи "гејмплеј" неколико игара допуњене реалности. "Наочаре" би требало да се појаве у продаји већ на јесен 2023. године по цени од 499 америчких долара.

Иначе, Квест 3 није први геџет овог типа који је изашао из Метине "кухиње": први пројекат овог типа, Окулус Квест, дивелопери су представили још 2018. године, док је у октобру 2020. године представљена и унапређена верзија, Квест 2. 

image