Магазин

Контрацептивне пилуле утичу на подручје мозга које изазива страх

Редовном употребом контрацептивне пилуле смањује се вероватноћа нежељене трудноће за чак 99 процената и ту се њена ефикасност не доводи у питање. Ипак, недавно истраживање је открило да постоји веза између коришћења оралних контрацептива и промена у деловима мозга који процесуирају страх. Циљ студије није био да се утиче на престанак коришћења ове пилуле, него да будемо свесни да може да утиче на мозак, истичу научници.
Контрацептивне пилуле утичу на подручје мозга које изазива страх© @ jcomp/@ jcomp

Kонтрацептивне пилуле утичу на кључне регионе мозга који су укључени у процесирање страха. Подручје мозга које се назива вентромедијални префронтални кортекс је тањи код жена које тренутно користе синтетичке верзије естрогена и прогестагена у поређењу са мушкарцима, резултати су истраживања Универзитета Квебек у Монтреалу.

"Део префронталног кортекса је битан за регулацију емоција, између осталог и за смањење сигнала страха. Наш резултат сугерише да комбинована орална контрацепција може да наруши регулацију емоција код жена", објашњава Александра Брујар, физиолог са поменутог Универзитета.

Тањи део мозга "задужен" за страх

Научници су истражили тренутне, али и трајне ефекте оралних контрацептива, а такође су се бавили и везом између тренутног стања хормона и историје употребе хормонске контрацепције.

Поделили су жене и мушкарце у старости од 23 до 35 година на четири групе. Првој групи су припадале жене које тренутно користе контрацептивне пилуле, у другој скупини су биле жене које комбинује оралне контрацептиве, трећу су чиниле жене које никад нису користиле хормонске контрацептиве, док су у последњој групи били мушкарци.

Током испитивања мерени су нивои природних и синтетичких полних хормона у пљувачки учесника и коришћена је магнетна резонанца да би се скенирао мозак испитаника. Посебно су били посматрани региони укључени у процесирање страха, наводи Сајенс алерт. 

У поређењу са мушкарцима, све три групе жена су показале већу запремину сиве масе дорзалног предњег цингуларног кортекса, док су тренутни корисници орланих контрацептива показали тањи вентромедијални префронтални кортекс (регион који инхибира страх).

Научници сугерише да унос контрацептивне пилуле може реверзибилно утицати на морфологију мозга повезану са страхом и истичу да циљ истраживања није да се "супротставе" коришћењу пилуле, него да скрену пажњу да орална контрацепција може да утиче на мозак.

До сада нису пронађени негативни ефекти повезани са променом величине одређених региона мозга и стручњаци сматрају да би то могло да буде предмет даљег истраживања. 

image