Магазин

Положај у ком спавате утиче на то какве снове сањате

Да ли често имате ноћне море? Можда су питању стрес и подсвесни страхови, али одговор може бити и често спавање на леђима. Исто тако, ако често имате лепе снове, онда је могуће да углавном спавате на десној страни. Неколико различитих студија је проучавало везу између различитих типова снова и поза у којој спавамо и резултати су били интересантни.
Положај у ком спавате утиче на то какве снове сањате© Freepik/vecstock

Снови су тема бројних студија већ деценијама а научнике је одувек занимало како настају, који им је значај... Да ли представљају само вишак информација које мозак "избацује" док спавамо, да ли имају симболику коју можемо везати са нашим животом, или су оличење наше посвести? 

Одговори на ова питања се још увек неуморно траже, а један занимљив аспект снова се бави везом између садржаја који сањамо и позе у којој спавамо. Иако истраживање наведених теорија није обимно, постоји неколико занимљивих статистика које се подударају:

Спавачи на леђима имају више ноћних мора

"Постоји теорија да они који спавају на леђима чешће имају ноћне море, јер ова поза може да буде потенцијални узрок опструктивне апнеје у сну," сматра др Лиса Биларс, директорка одсека  неурологије и медицине спавања у дому здравља Каисер Перманентеу у Атланти. Опструктивна апнеја је поремећај дисања везан за спавање, који резултира епизодама заустављеног дисања током целе ноћи.

"За оне који пате од апнеје, уобичајено је да се стање погорша током спавања на леђима, у поређењу са спавањем на боку или стомаку," каже др Биларс. "Тада се дисајни пут урушава или скоро колабира, што то доводи до смањења кисеоника и повећања нивоа угљен-диоксида у телу."

Наведене промене усред ноћи могу изазвати реакцију "бори се или бежи", која нас може узнемирити и пробудити. "Ова физиолошка реакција се може доживети као стрес, тако да апнеја може изазвати осећај потпуног гушења", каже Биларс. "Било који од ових примера може да допринесе развоју узнемирујућих снова или ноћних мора."

У ствари, према истраживању објављеном на порталу "Пабмед централ (PubMed Central)", људи са највећим бројем епизода апнеје током ноћи пријавили су учестале непријатне снове. Стручњаци сматрају да људи са апнејом у сну или лошим дисањем у току ноћи, имају тенденцију да сањају да се гуше, да су под водом или да задржавају дах, што их може нагло пробудити и пореметити распоред спавања.

Спавачи на стомаку имају више еротских снова

Једна кинеска студија, у којој је учествовало преко седамсто људи, је показала да спавање на стомаку може да подстиче еротске снове. Биларс сматра да би узрок могао бити у спавању на стомаку јер се врши притисак на делове тела који су сексуално стимулативни. "Тај осећај стимулације је вероватно порекло еротских снова."

Поред тога, истраживачи који стоје иза ове студије такође су открили да људи који спавају лицем надоле пријавили да често сањају да су заробљени, угушени или везани. Закључено је да је ово одговор подсвести, која реагује на положај тела у сну. "Ово би могло бити повезано са ограниченом покретљивошћу удова", каже Биларс.

Спавачи на десној страни имају пријатније снове

Према истраживању у Турској у коме је учествовало преко шездесеторо људи, они који су спавали на десној страни су пријавили да су имали позитивније снове од осталих учесника. Истраживачи су открили да емоционални садржај снова спавача на десној страни укључује срећу, радост, узбуђење, наду, мир, мир, чежњу, олакшање, сигурност и љубав, чешће него код оних који спавају на левој страни.

Људи који спавају на левој страни имају тенденцију да сањају више ноћних мора у поређењу са онима који спавају на десној (они који спавају на стомаку или леђима нису испитивани). Истраживачи су открили да је нешто више од четрдесет одсто оних који спавају на левој страни пријавило ноћне море, док је само петнаест одсто људи који спавају на десној пријавило лоше снове.

image