Магазин

Влада Грчке ће повећати туристичке таксе, очекује приход од 600 милиона евра

Грчка влада намерава да повећа туристичке таксе и усмери очекивани приход од 600 милиона евра у фонд за санацију штете које изазивају климатске промене, изјавио је премијер те земље Киријакос Мицотакис.
Влада Грчке ће повећати туристичке таксе, очекује приход од 600 милиона евраGetty © Milos Bicanski

Туристичка такса за најјефтинија ноћења у апартманима ће, уместо досадашњих 0,5 евра за ноћ износити 1,5 евра, а такса за ноћења у хотелима са пет звездица ће поскупети са четири на десет евра за ноћ, преноси портал Сибиз (SEEbiz)).

Мицотакис је додао да ће приоритети овог фонда бити "најбржа могућа мобилизација за спашавање живота у катастрофама с којима ћемо се суочити у будућности", као и осигуравање финансијских средстава за одбрану од климатске кризе.

Грчку су и ове године поново погодили велики пожари, присиливши власти  на евакуацију око хиљаду туриста с острва Родос у року од само неколико сати.

Митсотакис је такође рекао да влада намерава обезбеди 3.3 милијарде евра за санацију штете коју су овог лета изазвале поплаве у Тесалији.

Након разорних пожара у јулу, а потом и крајем августа који су похарали више од 150.000 хектара, Грчку су почетком септембра погодиле катастрофалне поплаве.

image