Магазин

Да ли сте мајка или "немајка"

Нисте активни учесник вртићких или школских вибер група, дете вам не једе само органску храну - кад путујете дате му куповну кашицу уместо да носате кувано по шерпама. Одете чак и код фризера, спремите детету за доручак палачинке уместо каше са чиа семенкама, осећате се исцрпљено и смете то да признате и себи и другима. Због 3 минута мира и тишине дајете детету да погледа цртани. Дакле, уколико понекад решите да угодите себи, ви сте – немајка!
Да ли сте мајка или "немајка"Getty © Scott Barbour

Дечија игралишта су, поред друштвених мрежа, постале бојно поље на коме савршене "Инстаграм" мајке убедљиво воде битку против оних мање савршених, тј. "немајки", које се поред мајчинства усуде да имају и друга интересовања, чак и каријеру.

Верујемо да ова појава није новина, али се чини као да је данас заступљеније него икада: критиковање и осуђивање жена у свим сегметима стварности: начина доношења детета на свет, дојења, одгајања, али и избора жене да се поред мајчинства посвети себи. Разлога је много - од критика "из најбоље намере", преко оних које су плод неке врсте надметања, па све до оних чији је циљ искључиво храњење сопственог ега.

Поставља се питање:  Да ли је мајка "немајка" уколико викендом жели да дете одведе код баке и деке и оде са другарицама у биоскоп, на тренинг или козметичара и фризера.

"У трци са временом и у жељи да испаднемо савршени родитељи и посветимо се искључиво деци, губимо из фокуса да је и нама потребно време за себе, а стављањем наших потреба, жеља и амбиција у позадински план ризикујемо да се, кроз одређено време, сусретнемо са личним незадовољством, преиспитивањем, анксиозношћу, па чак и депресијом", сматра психолог Ирена Анђелковић, и напомиње да је у том случају, лично незадовољство родитеља пресудан фактор за несрећно детињство детета.

Шта заправо значи бити адекватан родитељ?

Уколико мајка жели да буде добар родитељ, потребно је да на првом месту води рачуна о себи и свом менталном здрављу. Неопходне су јој активности које њој самој причињавају задовољство, дају јој времена и простора за посвећивање себи како би се на адекватан начин посветила свом детету. Такође, остварење њених амбиција је значајно, уколико је здраво и балансирано.

На друштвеним мрежама, али и у свакодневном животу, често се сусрећемо са термином "немајка". Шта је узрок таквих коментара и како се изборити са осудама друштва?

Термин "немајка"се често употребљава, поготово на Балкану. Нажалост, предрасуде, осуђивање и дискриминација су и даље доминантни концепти. Особина која се наводи као одредница код "немајке" је себичност. Међутим, шта је уствари себично? Изгубити себе у празној жељи да се буде добар родитељ, или дати себи времена и простор да би другима били бољи? Као и обично, ствари нису увек онакве каквим се на први поглед чине. Да би се изашло из ових предрасуда потребно је да се људи едукују и освесте, да уче о родитељству пре него што се одлуче на корак формирања породице, да се прихватају, воле себе и раде на себи, јер је то једини начин да успешно и позитивно утичу на децу, и остваре се као родитељи.

image