Магазин

Милион долара за веганску вуну

Циљ конкурса који је објавила организација за заштиту животиња ПЕТА је производња вуне без примене животињске длаке
Милион долара за веганску вуну© Unsplash/Lucie Douezi

Задатак учесника је да овакав материјал буде биоразградив или погодан за рециклажу. Процес производње мора бити базиран на биљним састојцима. Овакав материјал мора имати жељена својства као права вуна, као што су задржавање телесне температуре и упијање влаге. Такође, мора бити погодан за масовну производњу, а влакна морају остати чврста чак и након обликовања.

Када се одабере победник конкурса, поред примања новчане награде од милион долара, потребно је да се покаже како би се овај материјал продавао и пласирао неким од највећих модних компанија до краја 2023. године.

Тренутно је велика дилема потрошача, али и произвођача када је у питању еколошки и етички одговорна производња текстила. Иако вуна делује као ''најбезболнији'' начин добијања природних животињских материјала, овце се у овој индустрији генетички модификују да би им вуна расла у огромним количинама. Због брзих резултата производње вуне, безбедност и здравље ових животиња нису приоритет.

С друге стране, вегански материјали доприносе великом загађењу због примене хемикалија и пластичних влакана.

Овај конкурс показује да је потреба за текстилом који не угрожава живи свет и планету све већа и да се тражење решења наставља.

image