Магазин

Најстарија новопечена мајка на свету: 70-годишња жена родила близанце након вештачке оплодње

Једна 70-годишња жена у Уганди родила је близанце након вантелесне оплодње и по свему судећи она је данас најстарија новопечена мајка на свету. "Ово је више од медицинског успеха; ради се о снази и отпорности људског духа", наводи се у саопштењеу болнице.
Најстарија новопечена мајка на свету: 70-годишња жена родила близанце након вештачке оплодње© Unsplash/🇸🇮 Janko Ferlič

Сафина Намукваја је донела на свет дечака и девојчицу царским резом у болници у престоници Кампали где је била на третману вантелесне оплодње, рекао је Артур Мацико, портпарол Међународне женске болнице и центра за плодност, преноси АП.

"Она је здрава. Она говори. Она хода ако јој кажу да се прошета по болници", рекао је Мацико говорећи о Намукваји, која је већ једном након третмана вантелесне оплодње, 2020. године у истој установи добила ћерку.

Представници болнице су јој честитали истичући да је то више од "медицинског успеха" те да се "ради о снази и отпорности људског духа".

Намукваја је најстарија жена која је родила бебу у болници чији је власник истакнути гинеколог, познат широм источне Африке.

Напредак у истраживањима побољшава успешност третмана вантелесне оплодње. Медији су са посебном пажњом извештавали када је 2019. године 73-годишња жена у јужној Индији родила близанкиње након вантелесне оплодње.

image
VV inauguration
banner